Zásobí vitamínmi, odvodní a ochráni srdce! Zdravá cuketa!

Leto si určite mnohí nevieme predstaviť bez červeného melóna, ale čo sa týka zeleniny, určite sem okrem paradajok patrí aj obľúbená cuketa!

02.07.2019 06:00
Cuketa Foto:
Cuketa patrí medzi veľmi zdravé a ľahké plodiny leta.
debata

Výborne chutí grilovaná, ale aj pečená, vyprážaná alebo varená. Čítajte viac o tom, prečo sa ju oplatí konzumovať (nielen v lete).

Zásobí vitamínmi

Existujú síce aj druhy zeleniny, ktoré obsahujú viac vitamínu C, avšak so svojimi 16 miligramami na 100 gramov sa cuketa tlačí na popredné priečky v tomto zozname. Ak zjete 200 gramov cukety, pokryjete si tretinu dennej potreby vitamínu C.

Celkom jemne odvodní

Vďaka obsahu draslíka (180 miligramov na 100 gramov) je cuketa ideálna na jemné „vyplachovanie“ prebytočnej tekutiny, ktorá sa nahromadí v tele.

Pomôže pri chudnutí

S len 19 kilokalóriami na 100 gramov sa cuketa právom dostáva do zoznamu druhov zeleniny, ktoré pomáhajú schudnúť. Obsahuje málo tuku a len nízky podiel sacharidov, vďaka čomu sa postará o perfektnú, štíhlu figúru.

Chráni srdce

Minerálna látka draslík, obsiahnutá v cukete, môže okrem iného pomôcť predísť nepravidelnému srdcovému rytmu alebo jeho poruchám.

Nahradí cestoviny

Ak chcete ušetriť nejaké sacharidy, vymeňte cestoviny za cuketu. Ak ju nastrúhate na tenké rezance, máte hotovú zdravú alternatívu.

Môže obsahovať jed

Cuketu s horkou príchuťou určite nekonzumujte, obsahuje príliš veľké množstvo kukurbitacínu. Tieto veľmi jedovaté horké látky v najhoršom prípade dokonca ohrozujú život.

Video
Cuketové raw špagety

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #vitamín C #draslík #cuketa #srdcový rytmus