Majte vlčí hlad pod kontrolou. S týmito piatimi tipmi!

Plazí sa zákerne, ale masívne. Náhla, neznesiteľná túžba po sladkom, slanom, mastnom. Táto potreba má však so skutočným pocitom hladu len zriedkakedy niečo spoločné.

05.07.2019 06:00
pochúťka, čokoláda, zlozvyk Foto:
Sedem maškŕt týždenne? Dohodnite sa na dvoch.
debata

Čo môžete spraviť, ak sa chcete cítiť sýto a spokojne?

Tu je 5 tipov:

Dýchajte a zapisujte
Zakaždým, keď vás prepadne vlčí hlad, a je jedno, či sa týka sladkého alebo slaného, obetujte 1–2 minúty a robte nasledovné:

10× sa zhlboka nadýchnite a vydýchnite
Zahĺbte sa do seba – čo sa práve deje? Čo sa deje vonku a čo sa odohráva vnútri vo vás?
Vezmite si zápisník a zapisujte si, čo vnímate. Ste pod stresom, cítite preťaženosť, smútok, osamelosť?
Odkladajte si poznámky o tom, ako sa cítite.
Robte to 5 dní a cez víkend si pokojne sadnite a analyzujte svoje záznamy. Dostanete čistý obraz o tom, čo spôsobuje vaše chute. V nasledujúcom kroku môžete riešiť príčiny, ako sa týmto situáciám vyhnúť.

Čo pomáha proti vlčiemu hladu:

Horké látky
Horkosť je súperom sladkého. Keď jete horkú čokoládu s vysokým percentom kakaa, nemôžete z nej zjesť toľko ako zo sladkej. Horké látky totiž zastavia vlčí hlad. Odporúčanie teda znie kvalitná vysokopercentná čokoláda (aspoň 70 percent kakaa, pre milovníkov horkej chuti existuje aj 80 a 90 percentná). Ďalšou výhodou týchto čokolád sú čisté kakaové bôby – bez sušeného mlieka, cukru a iných vecí, ktoré v pravej čokoláde nemajú čo hľadať. Horké látky sa nachádzajú aj v čaji – dobrá je palina, rebríček, koreň púpavy, atď.

Napite sa
Občas sa smäd preoblečie za hlad. V takých prípadoch je dobré najprv sa napiť a 15–20 minút vyčkať. Vo väčšine prípadov sa potom vlčí hlad vytratí. Ideálnymi nápojmi sú čaj, voda (môže byť ochutená zázvorom alebo citrónom), čistá polievka alebo aj zelená káva – zelené kávové zrná sú novou „superpotravinou“.

Rozptýľte sa
Vlčí hlad sa často spája s emóciami. Či už je to hnev, smútok, nuda alebo stres. Pri vlčom hlade treba uspokojiť pocit, ktorý sa za ním skrýva. Pomáha uvedomiť si, že my nie sme naše pocity. Ignorujte tieto pocity, ak sa znova dostavia. Začnite rýchlo niečo robiť, napríklad zavolajte kamarátke, pozrite si na internete zaujímavé video, choďte sa prejsť alebo sa pohrajte s deťmi. Takéto rozptýlenie prinesie okamžitú úľavu. S vlčím hladom sa môžete rozlúčiť.

Povoľte si určité množstvo
Zákazy nefungujú. Je lepšie pracovať s malými, povolenými množstvami. Príklad: Každý deň poobede si doprajete koláč, keksík alebo čokoládu. Ak to zrátame, je to 7 maškŕt týždenne. Dohodnite sa sami so sebou a doprajte si týždenne len dve maškrty. Túto dohodu dodržiavajte a koncom týždňa sa za túto „poslušnosť“ odmeňte, napríklad návštevou kina, určite však nie jedlom.

VIDEO: Kto je obézny? Koľko je obéznych na Slovensku? Kedy je obezita nebezpečná? Prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., o tom, že obezita je diagnóza a ako môže pomôcť lekár.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smäd #emócie #sladkosti #stres #vlčí hlad #zelená káva