Na čo netreba pri chudnutí zabudnúť? Vláknina je ako kypridlo

Táto rastlinná zložka potravy má pre náš organizmus veľmi dôležitú úlohu, okrem toho, že obsahuje účinné látky, ktoré sú veľmi prospešné v rámci trávenia, slúži aj ako zložka na prečisťovanie čriev tým, že je nestráviteľná.

07.07.2019 10:00
debata

VIDEO: Vláknina je dôležitou súčasťou pre naše zdravie a pre správne fungovanie tráviaceho systému. Kde všade ju nájdeme? Pozrite si názor odborníčky.

Video

Vlákninu môžeme nájsť vo viacerých potravinách, ktoré by sme mali v správnom množstve pravidelne konzumovať. „Vlákninu obsahuje zelenina, potom je to ovocie, strukoviny, potom sú to orechy a semená,“ povedala výživová špecialistka Mária Markeová. Podľa nej je vláknina mimoriadne prospešná a dôležitá, pretože obsahuje potrebnú energiu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, udržiava stabilnú hladinu cukru a zabraňuje v pocitoch hladu. Rýchle nasýtenie spôsobuje práve to, že vláknina zväčšuje svoj objem viazaním vody v žalúdku, ktorý sa pocitovo naplní a tým vyvoláva rýchlejší pocit sýtosti. Práve pre to napučanie v tráviacom trakte sa táto zložka odporúča pri chudnutí, a zároveň môže slúžiť ako prevencia proti prejedaniu sa či nadváhe. „Ona je v podstate čistič čriev, netreba zabudnúť na to, že by sme mali dodržiavať aj pitný režim, ale aj pohybová aktivita tam hrá veľkú úlohu. Pri chudnutí dáva vláknina pocit sýtosti. Diéty, ktoré sú čisto bielkovinového charakteru, sú ochudobnené o vlákninu,“ povedala Markeová.

Dospelí ľudia by preto mali denne prijať 20 až 30 gramov vlákniny. „Keby sme pravidelne konzumovali chlebík, okolo 120 až 140 gramov denne, plus nejakých 150 gramov ovocia, plus príloha, nejaké zemiaky a 200 až 300 gramov zeleniny, tak dospelý človek si vie naplniť dávku tej vlákniny, ktorú potrebuje v rámci dňa,“ dodala Markeová. Netreba však zabúdať na to, že aj obilninové nápoje obsahujú energiu, čiže aj tieto potraviny si treba započítať do energetického príjmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zdravá strava #vláknina