Posilnia imunitný systém, ochránia pred slnkom. Marhule!

Marhule sa spájajú s letom a patria medzi najobľúbenejšie ovocné sorty. A navyše, sú zdravé.

08.07.2019 06:00
ovocie, marhule, marhuľa Foto:
Ak nekonzumujete marhule "na kilá", nemusíte mať obavy, obsahujú na 100 gramov len 43 kalórií.
debata

Pôvod a sezóna

Domov slnečných, šťavnatých, chutných plodov je v Číne, no dnes rastú tieto stromy takmer všade, kde je príjemne teplo. Čo sa týka sezóny, v oblasti Stredomzemného mora sú zrelé už v máji, u nás si musia pestovatelia ovocia musia počkať až do júla.

Sú zdravé?

Na takúto otázku existuje len jedna jasná odpoveď: Áno. Hoci nepatria medzi sorty, ktoré sa v prvom rade pýšia vysokým obsahom vitamínu C – 100 gramov marhúľ obsahuje len cca. 10 miligramov. No sú bohaté na provitamín A (betakarotén), ktorý ručí za krásnu jemnú pokožku a posilňuje zrak. Betakarotén navyše chráni pokožku pred UV žiarením.

Malé žlté guľky obsahujú tiež vitamíny E a B a minerálne látky ako fosfor, železo, horčík a draslík. Traduje sa, že majú detoxikačný a diuretický účinok a posilňujú imunitný systém a krvný obeh. Majú tiež pozitívny vplyv na vlasy a nechty. Kyselina salicylová zas zabíja baktérie v gastrointes­tinálnom trakte.

Sušené marhule

Sušené marhule síce obsahujú menej vitamínu C, pretože tento vitamín je citlivý na teplo a počas sušenia sa stráca, zato sú však pre svoj vysoký obsah vlákniny obzvlášť zdravé pre tráviaci trakt. Sušené marhule majú vyššiu koncentráciu minerálov. Portál gesundheit.de informuje o tom, že obsah draslíka v sušenom ovocí je až päťkrát vyšší ako v čerstvom.

Kalorické?

Ak nekonzumujete toto kôstkové ovocie „na kilá“, nemusíte mať obavy, 100 gramov marhúľ má len 43 kalórií. Aj obsah tuku (0,1 g na 100 g) je zanedbateľný. Keď budete konzumovať sušené ovocie, nezabúdajte na to, že je zbavené vody a pozostáva z 50 až 70 percent fruktózy. Sušené ovocie má oveľa menší objem ako čerstvé, 100 gramov čerstvých marhúľ nemožno porovnávať so 100 gramami sušených marhúľ, majú až 240 kalórií.

Horké jadrá obsahujú amygdalín

Horké marhuľové jadrá pomáhajú predchádzať rakovine alebo v boji proti tejto chorobe, vedecký dôkaz však stále chýba. Inštitút pre posudzovanie rizík v Nemecku však varuje pred konzumáciou viac ako jedného až troch marhuľových jadierok denne, pretože obsahujú vysoký obsah amygdalínu, radšej sa im asi treba vyhnúť. Počas trávenia sa totiž z amygdalínu uvoľňuje kyanovodík. Ak je reč o veľkom množstve, môže to viesť nielen k otrave, ale dokonca až k smrti. Aj sladké marhuľové jadrá obsahujú amygdalín, no v oveľa menšej koncentrácii. Okrem iného sa používajú aj na výrobu cukrárskej hmoty persipánu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #imunitný systém #vláknina #draslík #marhule #betakarotén