Prevencia proti rakovine čreva: Správna výživa, probiotiká a dostatok pohybu

Rozdiely medzi populáciami v rôznych krajinách s odlišnými stravovacími návykmi jednoznačne potvrdzujú, že faktory výživy patria medzi najvýznamnejšie faktory vzniku kolorektálneho karcinómu.

11.07.2019 06:00
hrubé črevo, zdravá strava Foto:
Výživa ovplyvňuje proces vzniku rakoviny v dlhom časovom období.
debata

Dôležitosť stravy potvrdzujú aj tzv. migračné štúdie. Ak ľudia žijú v krajine s nízkym výskytom rakoviny hrubého čreva a presťahujú sa do krajiny, v ktorej je toto ochorenie rozšírené, po čase, keď sa prispôsobia miestnym stravovacím návykom, vzrastie u nich výskyt nádorov na úroveň krajiny, v ktorej žijú. Súvislosť medzi výživou a vznikom ochorenia dokazuje aj súhrn až 4 500 klinických štúdií zaoberajúcich sa až 66 až 75 % prípadov rakoviny, ktorých vzniku sa dalo predísť diétnymi opatreniami.

Výživa ovplyvňuje proces vzniku rakoviny v dlhom časovom období. Pokiaľ sa v potrave nachádzajú karcinogénne látky alebo mutagény (látky, ktoré priamo alebo nepriamo narúšajú štruktúru DNA), v priebehu času sa môže normálna bunka zmeniť na nádorovú.

  • Uprednostňujte rastlinné tuky, zaraďte do jedálneho lístka olivový olej.
  • Znížte spotrebu smaženého, grilovaného a pečeného červeného mäsa, jedzte najmä hydinu a ryby.
  • Vylúčte alebo obmedzte na minimum konzumáciu údenín a údeného červeného mäsa.
  • Všeobecne známym pravidlom je dostatočný príjem vlákniny – z ovocia, zo zeleniny, z celozrnných výrobkov.
  • Pitie piva zvyšuje riziko (najmä rakoviny konečníka), preto by sa malo konzumovať s mierou.
  • Ochranný účinok dokázali vitamíny A, C a E, účinná v prevencii je aj kyselina listová, selén a vápnik.
  • Fyzická aktivita a udržiavanie telesnej hmotnosti – dostatok pohybu chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva a konečníka, kým obezita zvyšuje riziko u mužov na dvojnásobok a obézne ženy majú riziko vyššie o 40 %.
  • Ak sa u niekoho z rodiny objavila rakovina hrubého čreva a konečníka či adenómy v hrubom čreve, treba sa poradiť so svojím lekárom.
  • Rakovina hrubého čreva a konečníka väčšinou nebolí, a tak ju mnohí pacienti odhalia príliš neskoro. Treba pozorovať svoj tráviaci systém a jeho normálnu funkciu, aby sme si všimli prípadné zmeny.

Jedálny lístok, ktorý pomáha predchádzať vzniku kolorektálneho karcinómu, by mal obsahovať:

  • stravu bohatú na vlákninu, najmä cereálie a celozrnné produkty
  • ako zdroj bielkovín ryby, hydinu, kvasené a mliečne produkty
  • veľa surovej zeleniny a ovocia (ideálne až päť dávok denne)
  • stravu na rastlinnej báze, ako je celozrnný chlieb, ryža, bôb…
  • potraviny bohaté na karotén (vitamín A), vitamín C, vitamín E, selén a kyselinu listovú
  • dostatok vápnika
  • tuky s obsahom omega 3 mastných kyselín a kyselinou olejovou (rybí tuk, olivový olej)

Vhodnou zeleninou na ochranu pred vznikom kolorektálneho karcinómu je najmä zelená a tmavožltá zelenina zo skupiny kapustovitých, sójové produkty a strukoviny, napríklad brokolica, zeler, kapusta, chren, karfiol, mrkva, reďkovka, sladké zemiaky, sója, špenát, tekvica, fazuľa, cibuľa, cesnak, z ovocia napríklad ananás.

Okrem zloženia potravy je dôležitý aj spôsob prípravy jedál. Je dokázané, že mäso a dokonca aj ryby, ktoré sú pripravované na drevnom uhlí, ako aj fritované zemiaky, obsahujú silné karcinogénne zložky, aj keď pri inom spôsobe prípravy sú zdraviu prospešné.

Odborníci tiež radia dodržiavať pitný režim a piť dostatok tekutín. Odporúča sa zelený čaj, ktorý má ochranný účinok proti vzniku KRCa. Prísne by sa však mal obmedziť prísun alkoholických nápojov vrátane piva.

Význam vlákniny

Celozrnné obilné potraviny sú vyrobené z múky, ktorá je pomletá z celých obilných zŕn. Obsahujú teda aj obilné otruby bohaté na vlákninu. Potraviny pripravené z celého zrna uvoľňujú vďaka vláknine energiu zo sacharidov pomalšie ako biele druhy chleba, pečiva a cestovín. Vláknina z cereálií podporuje črevnú motilitu a reguluje tak zdravé trávenie a vyprázdňovanie. Pravidelné vyprázdňovanie a absencia zápchy sú dôležité faktory črevného zdravia. Vhodným zdrojom vlákniny sú celozrnné obilniny, otruby, celozrnné cestoviny a cereálie. Výskumy naznačujú, že vláknina z obilnín má väčší priamy efekt na prevenciu kolorektálneho karcinómu ako vláknina z ovocia a zo zeleniny. Väčšie množstvo prijatej vlákniny vo forme cereálií je preto dôležitejšie ako celkové množstvo denne skonzumovanej vlákniny.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
hrubé črevo, diagnóza Ilustračné foto.

Tuky sa vo všeobecnosti odporúča obmedziť asi 30 % denného príjmu energie. Dôležité však nie je len množstvo tuku, ale aj jeho zloženie. Kým niektoré tuky (najmä živočíšne) sú škodlivé a môžu spôsobovať vznik rakoviny, iné môžu mať opačný – ochranný – účinok. Medzi „zdravé“ tuky patria tzv. omega-3 mastné kyseliny (rybí tuk v mastných rybách – makrela, sardinky, losos, tuniak, rastlinné oleje – ľanový, slnečnicový) a kyselina olejová (zdrojom je olivový olej). Alkohol. Vzťah medzi vznikom karcinómu konečníka a alkoholom je dobre známy a dokázaný. Platí to aj pre ľahšie alkoholické nápoje, ako je napríklad pivo. Práve pri nadmernom pití piva bola po prvýkrát už v roku 1957 odhalená súvislosť medzi karcinómom hrubého čreva a alkoholom. Alkohol bráni reparačným procesom DNA a v organizme spôsobuje úbytok kyseliny listovej, ktorá chráni pred vznikom kolorektálneho karcinómu.

Obezita. Vyšší výskyt kolorektálneho karcinómu sa spája s nadmerným príjmom energie a obezitou. U obéznych mužov je jeho výskyt až dvojnásobný, obéznym ženám hrozí až o 40 % vyššie riziko vzniku ochorenia oproti ženám s normálnym BMI. Okrem toho sa zistilo, že obezita zvyšuje riziko úmrtia na kolorektálny karcinóm u ľudí, ktorí už majú ochorenie diagnostikované, a to najmä u žien po menopauze. Obézne ženy majú až o 45 % vyššie riziko úmrtia na toto ochorenie. Medzi základné spôsoby prevencie patrí úprava a udržiavanie správnej hmotnosti. Proti obezite sa dá bojovať úpravou stravovania, ale aj primeranou fyzickou aktivitou a vyhýbaním sa stresu.

Diagnostika a liečba

Včasné odhalenie rakoviny hrubého čreva a konečníka výrazne zlepšuje možnosti a účinnosť liečby. Existuje niekoľko vyšetrení, ktoré umožňujú diagnostikovať ochorenie ešte v čase, keď je pacient bez príznakov. Odhaliť sa dá dokonca už prednádorový stav – adenóm vo forme polypu, ktorý je možné odstrániť a zabrániť tak jeho premene na rakovinu.

Test na okultné (skryté) krvácanie v stolici

Tento jednoduchý, úplne bezbolestný test môže doslova zachrániť život, lebo umožňuje odhaliť rakovinu ešte skôr, ako skutočne prepukne. Má význam pre ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky ochorenia. Dokáže odhaliť tzv. okultné – skryté, voľným okom neviditeľné – krvácanie do stolice. Vyšetruje sa z troch po sebe nasledujúcich stolíc. Ľudia starší ako 50 rokov by si ho mali urobiť aspoň raz za dva roky, a to aj pokiaľ nemajú žiadne iné problémy. O teste by vás mal informovať váš praktický lekár, ktorý v prípade pozitívneho výsledku odporučí aj odborné vyšetrenie. Význam testu je najmä v tom, že dokáže odhaliť začínajúcu rakovinu v čase, kedy nemáte žiadne problémy, kvôli ktorým by ste inak išli za lekárom. Test môžete väčšinou získať u praktického lekára a je ho možné použiť aj doma.

Vyšetrenie konečníka prstom

Vyšetrenie konečníka patrí medzi základné vyšetrovacie postupy. Lekár môže vďaka nemu odhaliť rôzne ochorenia koncovej časti hrubého čreva a konečníka. Pri vyšetrení prstom vyšetrí príslušnú oblasť. Tieto miesta sú pred zrakom lekára väčšinou ukryté, preto je vyšetrenie konečníka nenahraditeľným pomocníkom. Používa sa pri ňom znecitlivujúca masť a aj keď nie je príjemné, nebolí. Je jednoduché a trvá len chvíľu. Lekár pri ňom môže odhaliť hemoroidy, nádory, zápal či krvácanie.

Kolonoskopia

Vyšetrenie sliznice a vnútorných častí hrubého čreva lekár vykonáva pomocou endoskopického prístroja – kolonoskopu. Tenká hadička je ohybná a na konci má zabudované svetlo. Okrem pohľadu do vnútra čreva umožňuje aj odber vzorky tkaniva na histologické vyšetrenie. To dokáže definitívne odhaliť, či je nález zhubný, presne stanoviť typ nádoru a jeho rozsah. Odbery vzoriek črevného tkaniva sú bezbolestné. Výhodou kolonoskopie je aj to, že pri vyšetrení je možné zároveň odstrániť aj niektoré, resp. všetky polypy a tiež ich histologicky vyšetriť.

Video
MUDr. Boris Pekárek z Národného onkologického ústavu v Bratislave hovorí o obávanom vyšetrení nazývanom kolonoskopia. Bolí toto vyšetrenie a ako dlho trvá?

RTG

Pri röntgenovom vyšetrení hrubého čreva sa doňho najprv vo forme nálevu dopraví kontrastná látka s obsahom bárya. Lekár dokáže na RTG snímkach odhaliť zmeny v čreve, ako je nádor alebo iná abnormalita.

Magnetická rezonancia

Vyšetrenie, ktoré využíva silné magnetické a rádiové vlny. Lekári ho zväčša robia až vtedy, keď sa diagnóza kolorektálneho karcinómu potvrdí iným vyšetrením.

Liečba závisí od viacerých faktorov

Chirurgická liečba

V niektorých prípadoch je jedinou liečebnou metódou. Druh operácie závisí od veľkosti a umiestnenia nádoru. Môže to byť buď radikálny zákrok (má liečebný charakter, t. j. má za cieľ úplné odstránenie nádoru), alebo paliatívny zákrok (zmierňujúci bolesť a príznaky).

Chemoterapia

Používa sa vtedy, ak chirurgický zákrok na vyliečenie nestačí. Ničí nádorové bunky, bráni im deliť sa a rozmnožovať. Ak je choroba v pokročilom štádiu a telo už musí zápasiť aj s metastázami, chemoterapia pomáha zabrániť ďalšiemu šíreniu nádorových buniek v organizme alebo spomaliť priebeh choroby. Ak sa nádor nedá celkom odstrániť, chemoterapia sa používa na zmiernenie príznakov ochorenia a na obmedzenie jeho ďalšieho rastu.

Rádioterapia

Využíva na ožiarenie nádorových buniek lúče s vysokou energiou, ktoré ich poškodzujú a zabraňujú ďalšiemu rastu. Liečba je lokálna, ovplyvňuje len nádorové ložisko, nie celý organizmus. Ak je nádor priveľký, môže sa rádioterapia použiť pred operáciou na jeho zmenšenie, aby ho mohli lekári jednoduchšie odstrániť. Rovnako môže mať význam po operácií, aby zničila prípadné „zabudnuté“ nádorové bunky. Používa sa len pri rakovine konečníka, nie hrubého čreva.

Cielená terapia – monoklonálne protilátky

Dokážu sa špecificky nadviazať na rakovinovú bunku. Potom ju zničia alebo naštartujú imunitný systém, aby proti zhubným bunkám cielene bojoval. Monoklonálne protilátky sa zvyčajne užívajú v kombinácii s chemoterapiou. Výrazne zlepšujú liečbu a dávajú pacientom väčšiu šancu na prežitie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina hrubého čreva #konečník #hrubé črevo