V horúčavách pite minerálky!

Vo vode pláva každá naša bunka. Najviac vody máme v krvi, až 91 %, ale dodržiavanie pitného režimu "v krvi" mnohí nemáme. Pritom naše telo "jazdí" na vodu. V horúcich dňoch sa nemusíme obávať ani vyššieho príjmu stredne- až vysokomineralizovaných vôd. Tým skôr, ak sme nútení počas tropických dní vykonávať nejakú fyzickú činnosť v horúcom prostredí.

27.07.2019 06:00
minerálka, voda, pitie, pitný režim, smäd Foto:
Nedostatok vody pociťuje naše telo prekvapujúco ešte väčšmi ako nedostatok vzduchu.
debata

Bez vody a minerálov nevieme žiť, tvrdí profesor Zdeňek Zadák, ktorý je považovaný za zakladateľa odboru klinickej výživy v Čechách. Pre horúčavy tohtoročného leta sú ideálnym pitným režimom minerálne vody. Netreba sa naozaj báť ani tých vysokominerali­zovaných, pretože v horúčavách veľa minerálnych látok vypotíme. Tie belavé fľaky, ktoré vidieť po uschnutí spoteného trička tmavej farby, sú práve minerálne soli – horčík, draslík, vápnik, sodík. Vďaka sodíku je pot slaný.

V horúčave sa potíme a prichádzame aj o minerály. Preto sa v takýchto dňoch naozaj netreba báť ani pitia minerálok s vyššou mineralizáciou (t. j. nad 1 500 mg/l). Tie sú vo všeobecnosti vhodné pri vysokej záťaži v letnom období alebo pri športe, hoci by nemali byť jediným zdrojom tekutín. Stredne mineralizované vody možno piť denne bez obmedzenia ako súčasť pravidelného pitného režimu a zdravého životného štýlu.

Režim pitia tekutín

Nedostatok vody pociťuje naše telo prekvapujúco ešte väčšmi ako nedostatok vzduchu. Ak sa nám zmenší prísun vzduchu o šesť percent, maximálne sa nám zakrúti hlava. Ale pri 5-percentnej dehydratácii už organizmu hrozí prehriatie, kolaps krvného obehu a šok. Pijeme, aby sme svojim bunkám poskytli dostatok tekutiny. Pri normálnej teplote stráca organizmus dospelého človeka asi 2,3 litra vody za deň. V horúcom počasí sa táto bežná strata môže ešte o ďalší liter zvýšiť. Najväčšia časť vody sa z tela vylúči močením, potom najmä potením, dýchaním a kožou. Aby malo naše telo vyrovnanú bilanciu vody, musíme vodu prijímať, aby sme nahradili jej straty.

Pitie tekutín si vyžaduje určitý režim. Uvedomme si, koľko ich vypijeme ráno, pred odchodom do práce. Sú ľudia, ktorí svoj deň začnú šálkou kávy (tá má močopudný účinok) a dopoludnia už nevypijú ani kvapku! Alkohol, káva či silné čierne čaje sa do pitného režimu nepočítajú. Tekutiny by sme vo všeobecnosti mali prijímať najmä pomedzi hlavné jedlá. Najmä v horúcich tropických dňoch je vhodné piť plánovane a nenapiť sa až vtedy, keď nás „prikvačí smäd“. Smäd je totiž už relatívne neskorým signálom nedostatku vody a objavuje sa vtedy, keď strata tekutín prevyšuje 1–2 percentá telesnej hmotnosti. Dobrým indikátorom správneho zavodnenia organizmu je najmä farba moču, ktorý musí byť svetlý až bezfarebný.

Horčík z minerálok má dobrú vstrebateľnosť

Ideálnou tekutinou na hasenie smädu je, samozrejme, pitná voda. Na denné dopĺňanie tekutín sa odporúčajú nízko- a stredneminera­lizované vody – tie pramenité, ale aj minerálky. Základným rozdielom medzi nimi sú okrem iného preukázateľné fyziologické účinky minerálok. Počas horúčav sa skutočne netreba báť ani minerálnych vôd s vyššou mineralizáciou a s ich pomocou si dopĺňať stratu minerálov následkom potenia. Deficit horčíka napríklad spôsobuje bolesti hlavy, únavu, nedostatočnú sústredenosť a kŕče svalov, náchylnosť na stres. Aj preto sú práve horčíkové minerálky veľmi obľúbené – tento minerál v nich rozpustený má veľmi dobrú vstrebateľnosť a využiteľnosť organizmom.

Neodporúča sa piť nadmerne vychladené nápoje. Prechladené až ľadové tekutiny sa v organizme správajú ako voda na rozpálenej platni – „zasyčia a vyparia sa“. Vlažné nápoje prechádzajú telom postupne a osviežia ho preto omnoho viac. Príliš veľa bubliniek je možno príjemných v perličkovom kúpeli, ale tráviaca sústava ich až tak neobľubuje. Oxid uhličitý pôsobí kyselinotvorne, vyvoláva tlak na bránicu a nerobí dobre ľuďom s pálením záhy ani s refluxom.

Tak si to vypime!

Prejavy významného nedostatku tekutín

  • malátnosť, spavosť, bolesti hlavy
  • slabé močenie, sýtožltá farba moču
  • suchá, bledá, málo napätá koža
  • suché sliznice v ústach
  • acetónový zápach z úst
  • vpadnuté, lesklé oči
  • zvýšená telesná teplota (najmä u malých detí)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #pitný režim #smäd #minerálna voda #horčík