Vodový melón - veľmi zdravé, letné osvieženie!

Vodové melóny sú v lete veľmi populárne, pretože najmä v horúcich dňoch si skutočne vychutnáme tieto šťavnaté plody.

15.07.2019 06:00
melón Foto:
Chutný melón patrí k letu.
debata (3)

Kombinácia vysokého obsahu vody a ovocnej chuti tvoria zdravé osvieženie – takmer bez kalórií. Melóny chutia najmä čerstvé a „surové“, ale rátajú sa aj iné recepty, napríklad ovocný sorbet, bowle či smoothie sú zakaždým hitom nejednej záhradnej párty.

Vitamíny v melóne

V prvom rade obsahuje vodový melón – ako už naznačuje jeho názov – vodu, a síce až 90–95 percent. Odhliadnuc od toho sa tu nachádza aj veľa vitamínov, predovšetkým vitamín A a trochu aj vitamínu C. V neposlednom rade tu nájdeme železo, horčík, fosfát a vápnik. Melón má nízky obsah sodíka, v spojení s draslíkom, čo zabezpečuje čistenie obličiek.

Kalórie a výživové hodnoty

Takmer žiadne kalórie, len asi 24–39 kcal na 100 gramov. Ani melónové jadierka netreba podceňovať, obsahujú vitamíny, minerálne látky, tuk a bielkoviny. Pohľad na ďalšie hodnoty ukazuje: Dužina neobsahuje takmer žiaden tuk, balastné látky a bielkoviny len v nízkom množstve, sacharidy tvoria 6 až 8 percent.

Obľúbené recepty

Najčastejší spôsob, ako konzumujeme melón, je rozkrojiť ho na polovicu a túto polovicu zas na niekoľko častí. Zakusnúť do šťavnatej dužiny… Málokto odolá. Vďaka nádhernej červenej farbe sa stal obľúbeným prostriedkom na dekorovanie, nielen ovocných jedál a mís. Mimoriadne obľúbeným nápojom v lete je aj spomínané bowle. Nápoj sa dá skombinovať s medovým melónom, ochutiť alkoholom, minerálkou a čerstvou mätou. Melónový šalát chutí aj so syrom alebo dokonca s vínom. Ak ovocný šalát, hodí sa k mangu, malinám, čučoriedkam a broskyniam. Výborné sú aj melónové jednohubky či zmrzlina.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #vápnik #smoothie #obličky #melón #vitamín A