Broskyňa - zdravé letné ovocie, bohaté na vitamíny

Mäkká šupka, svieža vôňa, sladká dužina. Broskyňa patrí právom k najzaujímavejším ovocným druhom. Navyše je chutná a ešte aj zdravá...

24.07.2019 06:00
Broskyne pomáhajú nášmu srdcu. Foto:
Broskyne pomáhajú nášmu srdcu.
debata (1)

Broskyňa je veľmi sladké ovocie s vysokým obsahom vody. V lete sa postará o osvieženie a je zdravou alternatívou nezdravých sladkostí.

Vysoký obsah živín

Toto ovocie je bohaté na množstvo výživných látok, pre telo veľmi dôležitých – vápnik, draslík a horčík. Broskyne tiež obsahujú vitamín A, B1 a B2 a tiež vitamín C, ktorý hrá hlavnú úlohu pri posilňovaní imunitného systému.

Proti stresu

V broskyniach sa nachádzajú kartenoidy. Sú to červené, žlté a oranžové rastlinné farbivá, ktoré chránia ovocie pred baktériami, hubami a hmyzom. Túto úlohu plnia aj po konzumácii broskýň v ľudskom tele – ovocie tak posilňuje naše bunky a pomáha lepšie sa vyrovnať so stresom. Vysoký obsah niacínu v kombinácii so selénom, zinkom a horčíkom zlepšuje stav nervov a prispieva tým k všeobecnej pohode a lepšej nálade.

Pred konzumáciou umyť!

Broskyňu netreba šúpať – šupku možno konzumovať, ale pred konzumáciou treba ovocie dôkladne umyť, aby sa odstránili všetky škodlivé látky, ktoré sa spravidla hromadia práve na vonkajšej šupke. Jemná „srsť“ broskynky chráni ovocie pred stratou vody. Toto páperie tiež zaisťuje, aby do ovocia neprenikla žiadna voda zvonka.

Rozdiely medzi broskyňou a nektarinkou

Nektarinky patria do rodiny broskýň. Kvôli genetickej poruche však nie sú potiahnuté chlpatou šupou. Nevýhodou tohto druhu je, že v prípade silného dažďa môže prasknúť, hrozí tiež scvrknutie po zbere.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #vitamín C #stres #horčík #broskyňa #kartenoidy