Vitamín C, málo kalórií a veľa trieslovín. Čučoriedky sú zdravé!

Pozrite sa spolu s nami, vďaka ktorým zložkám sú čučoriedky zdravé a na čo by ste si pri ich konzumácii mali dávať pozor.

30.07.2019 06:00
čučoriedky Foto:
Výsledky niektorých štúdií ukázali, že čučoriedky znižujú hladinu cukru v krvi a preto môžu pomáhať pri cukrovke.
debata

Prečo sú zdravé?

Čučoriedky majú extrémne nízky obsah kalórií a sú zdravé, pretože obsahujú veľa vitamínu C. Ten stimuluje tvorbu kolagénu, a preto má preventívny účinok na vrásky a starnutie pokožky. Ďalšie zložky, ktoré prispievajú k tomu, že je toto bobuľové ovocie zdravé, sú obsiahnuté farbivá. Nazývajú sa antokyány a majú protizápalový účinok. Uvádza sa tiež, že znižujú riziko rakoviny, pretože patria medzi antioxidanty, ktoré chránia naše bunky pred oxidačným stresom.

Účinné pri hnačkových ochoreniach

Čučoriedky sa môžu pýšiť aj vysokým množstvom trieslovín. Sú zodpovedné za zastavenie krvácania alebo liečbu zápalov, majú aj mierny analgetický účinok. Sušené čučoriedky regulujú trávenie a zmierňujú hnačku – avšak čerstvé môžu v prípade nadmerného množstva prehnať, opatrnosť je teda skutočne na mieste.

Môžu znížiť hladinu cukru

Výsledky niektorých štúdií ukázali, že čučoriedky znižujú hladinu cukru v krvi a preto môžu byť nápomocné pri cukrovke. Mali by tiež podporovať prekrvenie sietnice. Tieto experimenty však ešte nie sú vedecky potvrdené, preto by sa malo s týmito informáciami zaobchádzať opatrne.

Môžu spôsobiť alergie

Pri konzumácii čučoriedok majte na pamäti, že obsahujú kyseliny salicylovú. Táto látka riedi krv a u niektorých ľudí môže spôsobiť alergické reakcie, ktoré môžu viesť k drobným vyrážkam alebo bolestiam hlavy. Ak pravidelne užívate lieky, informujte sa vopred s lekárom o vzájomnom účinkovaní liekov s čučoriedkami. Vo všeobecnosti sa neodporúča jesť viac ako 100 gramov čučoriedok denne. Ale v prípade vyváženej stravy majú čučoriedky pozitívne a zdravé účinky na organizmus.

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #čučoriedky #cukrovka #vitamín C #alergie #triesloviny