Kukurica: Zdravé potešenie či kalorická bomba?

Kukurica má v našom stravovaní svoje pevné miesto. V mnohých domácnostiach sa totiž každý deň začína raňajkami, ktorých súčasťou sú kukuričné vločky.

12.08.2019 06:00
kukurica Foto:
Čerstá kukurica by sa mala pred konzumáciou uvariť, alternatívou je grilovanie alebo opekanie na panvici.
debata

Obilninu možno okrem iného variť alebo piecť ako prílohu, pripraviť ju ako kukuričnú kašu namiesto ryže alebo vo forme pukancov na olovrant. Na rozdiel od ostatných obilných druhov má výhodu, že neobsahuje lepok, takže hodí sa aj pre celiatikov. Otázka však znie: Je kukurica tým pádom zdravá? Pozrime sa na jej zložky a kalórie.

Cenné zložky

Kukurica pozostáva z veľkej časti, až zo 72 percent, z vody. Okrem toho obsahuje tuk, bielkoviny a sacharidy. Sacharidy zahŕňajú glukózu, fruktózu a sacharózu. Najsladšia je kukurica bezprostredne po zbere, pretože čím dlhšie leží, tým viac cukru sa premieňa na škrob. Obsahuje provitamín A, rôzne vitamíny skupiny B, vitamíny C a E. Netreba zabúdať na minerálne látky, za zmienku stojí železo, draslík, vápnik, sodík, fosfor a zinok. Kukurica sa pýši aj esenciálnymi aminokyselinami ako je leucín, valín, fenylalanín, izoleucín a treonín.

Kalórie v kukurici

100 gramov čerstvej kukurice z klásku obsahuje asi 90 kalórií. Kalorický obsah sa líši v závislosti od spôsobu prípravy. Takže kukurica z konzervy má len 80 kalórií, zatiaľ čo sušená asi 350 kalórií. Na porovnanie: 100 gramov jačmeňa obsahuje 320 kalórií, 100 gramov ovsa 350 kalórií, 100 gramov raže 290 kalórií, 100 gramov pšenice 310 kalórií a 100 gramov ryže 350 kalórií.

Je zdravá?

Vďaka zložkám, ktoré obsahuje a vysokej nutričnej hodnote, možno kukuricu označiť za zdravú potravinu. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá napučí v črevách a pomáha tráveniu. Pravidelnou konzumáciou sa dá predísť tráviacim problémom. Najzdravšia je čerstvá kukurica zo záhrady, pretože je plná vitamínov a minerálov. Ak je možné, vyhnite sa konzervovanej a získajte prístup radšej k mrazenej, obsahuje viac živín. Aj v konzervovaných potravinách je síce vysoký podiel minerálov, avšak obsah vitamínov môže výrazne klesnúť.

Príprava kukurice

Čerstvá kukurica by sa mala pred konzumáciou uvariť. Alternatívou je grilovanie alebo opekanie na panvici. V takom prípade treba klasy potrieť bylinkovým maslom alebo olejom. Kukuricu možno aj ďalej spracúvať. Kukuričná múka sa napríklad vyrába z určitých odrôd, ktoré potom slúžia ako základ pre potraviny ako je kukuričná kaša, chlieb či tortily. Zo zŕn sa získava aj kukuričný olej, ktorý by sa mal používať v studenej kuchyni.

Pukance – zdravá pochúťka?

Okrem kukuričných vločiek, múky a oleja sa môže kukurica používať aj na výrobu obľúbeného občerstvenia, popcornu. Produkuje sa z nafúknutej kukurice, ktorá pri zahriatí praskne. Samotný popcorn nie je v skutočnosti až taký nezdravý. 100 gramov má síce približne 330 kalórií, avšak je podobne ako kukurica, bohatý na cenné balastné látky. Zdravým olovrantom logicky nemôže byť v prípade, ak je ochutený cukrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sacharidy #vláknina #kukurica #celiakia #pukance #provitamín A