Desať tipov, ako prirodzene znížiť hladinu cukru v krvi

Zvýšená hladina cukru v krvi je typickým príznakom cukrovky. Znížiť ju je často možné aj prirodzeným spôsobom, bez liekov. Toto je desať tipov, ako na to.

14.08.2019 06:00
diabetes, cukrovka Foto:
Čo jesť a čo radšej nejesť?
debata

Vyhýbajte sa stresu

Keď sme v strese, naše telo produkuje stresový hormón kortizol. V kombinácii s inými hormónmi ako glukagón spôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi. Takže čím sme uvoľnenejší, tým pozitívnejšie to ovplyvní hladinu cukru. Na zníženie stresu sú vhodné relaxačné techniky – joga či autogénny tréning. Naplánujte si relaxačné prestávky, včleňte ich do svojho každodenného života, cielene odpočívajte. Dôležitý je tiež dostatočný spánok.

Jedzte potraviny s nízkym glykemickým indexom

Jedzte najmä potraviny s nízkym glykemickým indexom. Ten udáva, do akej miery jedlo bohaté na sacharidy ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Potraviny s nízkym glykemickým indexom sú napríklad celozrnné produkty, strukoviny, zelenina či niektoré druhy ovocia. Vyhýbajte sa výrobkom z bielej múky, sušenému ovociu a rafinovanému cukru.

Znížte svoju hmotnosť

Ak máte cukrovku druhého typu a nadváhu, je dôležité popracovať na znížení telesnej hmotnosti, pretože nadváha z dlhodobého hľadiska podporuje rozvoj inzulínovej rezistencie. V mnohých prípadoch stačí zníženie telesnej hmotnosti o päť percent, u diabetikov s nadváhou sa odporúča strata hmotnosti približne jeden až dva kilogramy mesačne.

Vyhýbajte sa tuku

Tuk by v strave nemal chýbať, ale množstvo by nemalo byť príliš vysoké. Odporúča sa denná dávka asi 80 gramov. Dávajte pozor najmä na potraviny s nasýteným tukom – vyskytujú sa predovšetkým v živočíšnej strave – podporujú inzulínovú rezistenciu. Odporúčajú sa naopak polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré ju ovplyvňujú pozitívne. Nachádzajú sa v rybách a v sójových výrobkoch.

Pozor na to, čo pijete

Nielen jedlo, ale aj niektoré nápoje môžu vyšvihnúť hladinu cukru v krvi. Väčšinou ide o nápoje s vysokým obsahom cukru. Patria sem aj ovocné šťavy a sladené malinovky. Pre cukrovkárov je ideálna minerálna voda alebo nesladený čaj – predovšetkým zelený má pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Vedecké štúdie preukázali, že ju môže znižovať.

Pravidelne sa hýbte

Pri športe svaly pracujú a spotrebúvajú viac energie ako vo fáze pokoja. Pri zvýšenej spotrebe energie sa spáli viac glukózy a zníži sa hladina cukru v krvi. Dostatočný pohyb navyše pôsobí aj proti inzulínovej rezistencii. Pohyb je dôležitý nielen pri vysokej hladine cukru v krvi, ale uľahčuje tiež chudnutie. Ak ste doteraz vôbec nešportovali, nemusíte to preháňať, začnite krátkymi prechádzkami alebo vymeňte výťah za schody.

Slaďte sladidlom

Kým cukor zvyšuje hladinu cukru v krvi, sladidlo neobsahuje sacharidy, ktoré ju ovplyvňujú. Takže hladinu cukru v krvi sladidlo nemení. Ak nechcete používať sladidlo, vsaďte na stéviu. Táto rastlinka má vysokú sladkosť, preto je ideálnou náhradou cukru aj sladidla. Pre diabetikov je obzvlášť vhodná, pretože niektoré jej zložky pomôžu znížiť hladinu cukru v krvi.

Ochuťte jedlá škoricou

Škorica patrí k najúčinnejším prostriedkom na znižovanie hladiny cukru v krvi. Pravidelnou konzumáciou ju možno výrazne znížiť. Odporúča sa denná dávka aspoň jeden miligram škorice. Môžete si ňou ochutiť napríklad čaj, kávu, ovsené vločky alebo ovocný šalát.

Jedzte ovocie

Jablká majú pozitívny účinok na hladinu cukru v krvi. Obsahujú totiž veľké množstvo balastnej látky pektín. Tá zaisťuje, že sa cukor z potravy vstrebáva do krvi pomaly. Pektín obsahuje aj mrkva. Pozitívny účinok na hladinu cukru v krvi majú aj citrusy – pomelo či grapefruit. Diabetici by mali konzumovať ovocie aj z dôvodu vysokého obsahu vitamínu C a vitamínov skupiny B. Zatiaľ čo vitamín C môže zmierniť komplikácie spojené s cukrovkou, vitamíny skupiny B pôsobia proti poškodeniu nervov, ktoré je pre cukrovku typické. Obzvlášť veľa vitamínu C sa nachádza v rakytníku a červenej paprike, vitamín B zas možno nájsť v kvasniciach, slnečnicových semenách a sójovej múke.

Nechýba vám zinok a chróm?

Uistite sa, že máte dostatok zinku a chrómu. Stopový prvok chróm má obzvlášť veľký vplyv na zníženie cukru v krvi. Možno ho užívať prostredníctvom výživových doplnkov, nachádza sa aj v celozrnnom chlebe, šošovici a v kuracom mäse. Aj zinok ovplyvňuje reguláciu hladiny cukru. Nájsť ho možno v pšeničných otrubách, ovsených vločkách či v slnečnicových semenách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #cukrovka #nadváha #stévia #škorica #kortizol #pektín