Nízkokalorická uhorka pre štíhlu figúru

Uhorka je vítaným osviežením najmä v lete, pretože jej vysoký obsah vody dodáva nášmu telu dostatok tekutín.

15.08.2019 06:00
uhorka Foto:
Dobrá pre cukrovkárov: Zložky uhorky môžu znižovať hladinu cukru v krvi.
debata

Vďaka tomu má aj málo kalórií. Túto zdravú nízkokalorickú zeleninu možno bez výčitiek svedomia pokojne konzumovať aj vo veľkých množstvách, a to aj počas chudnutia. Keďže obsahuje veľa vitamínov a minerálov, urobíte dobrú službu svojmu telu.

Uhasí smäd

Uhorka je mimoriadne zdravá zelenina, sto gramov v surovom stave obsahuje iba cca. dvanásť kilokalórií. Vďaka tomu ju možno zapísať do zoznamu potravín s najnižším množstvom kalórií. Tento nízky počet je spôsobený práve jej vysokým obsahom vody (až 95 percent).

Bohatá na živiny

Okrem vysokého obsahu vody uhorku tvorí 3,5 percent sacharidov, veľmi malé množstvo bielkovín a tuk. Sú tu zastúpené aj vitamíny, najmä zo skupiny B, ale aj C a vitamín E. Uhorka je tiež bohatá na minerály (vápnik, zinok, železo, horčík, draslík a fosfor). Pozor, treba ju konzumovať aj so šupkou, pretože práve pod ňou sa ukrýva najväčšie množstvo cenných vitamínov.

Zdravotný účinok uhorky

Uhorka patrí k zásaditým potravinám, pomáha rozkladať kyseliny v tele, čím prispieva k vyrovnaniu acidobázickej rovnováhy tela. Zdravá acidobázická rovnováha napríklad zaručuje, že sme chránení pred reumou a dnou. Uhorka dokáže pomôcť aj opuchnutým nohám a chodidlám, pretože odvodňuje. Odporúča sa aj cukrovkárom, pretože jej zložky môžu znižovať hladinu cukru v krvi.

Osvieži pleť

Uhorka poslúži aj pri skrášľovaní. Maska z nej je obľúbená nielen pre svoj relaxačný účinok, ale aj preto, že ju možno rýchlo pripraviť aj doma. Jednoducho si na tvár a na očné partie priložte nakrájané plátky uhorky a oddychujte. Maska má chladivý efekt, zmierňuje tiež bolesť pri spálení od slnka. Roztlačte vidličkou polovicu uhorky a zmiešajte s troma polievkovými lyžicami prírodného jogurtu. Vodu z uhorky neodstraňujte. Masu naneste na tvár a nechajte dvadsať minút pôsobiť. Potom zmyte vlažnou vodou. Táto maska je vhodná na všetky typy pleti, poskytuje pleti dostatok vlhkosti. Vďaka tomu bude vyzerať mladšie a pevnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín B #diabetes #reuma #uhorka #acidobázická rovnováha