Prospešné baktérie: Probiotiká v lete? Potrebujete!

Môj deväťročný syn Maxim dostal bližšie nešpecifikovanú črevnú virózu presne v deň vysvedčenia. Najprv sme sa smiali, že touto rozlúčkou chcel vyjadriť svoj prázdninový názor na školu. Vracanie a hnačka však trvali niekoľko dní. Postupne slabol a v horúčavách nechýbalo veľa, aby neskončil na infúziách.

20.08.2019 06:00
hnačka, črevo, črevá, chrípka, probiotiká Foto:
Vieme, že okolitý svet je plný baktérií. Aj v samotnom ľudskom tele sa ich nachádza mnohonásobne viac ako vlastných buniek.
debata

Nejedol, mal problém dokonca aj prijímať tekutiny, väčšinu dňa prespal, a keď sa prebral, od vyčerpanosti nevládal ani rozprávať. Najhoršie do toho boli horúčavy a tropické teploty aj počas noci. Teplotu mal našťastie zvýšenú len mierne, potreboval však veľa piť, pretože takýto stav človeka rýchlo dehydruje. Mal však problém udržať v sebe aj tekutiny, hneď išli von vrchom alebo spodkom. Posteľné obliečky bolo treba prať opakovane. Po troch dňoch na čiernom čaji, suchároch a aktívnom uhlí sa však stav začal zlepšovať. Neskôr začal v rámci rekonvalescencie užívať probiotiká v kapsulách. Chuť do jedla a energia sa pomaly obnovovali.

Probiotiká – prevencia, terapia aj doliečovanie hnačky

Hnačka nie je samostatná choroba, je to vždy príznak nejakého ochorenia. Sú prípady, keď je jasné podozrenie na nejakú potravinu (napr. v prípade salmonelózy sa hľadá jej zdroj) a tzv. diétne pochybenie. Tráviace ťažkosti, ktorých príčinou sú vírusy alebo baktérie, však možno preniesť aj ako „chorobu špinavých rúk“, čiže tzv. orálno-fekálnym prenosom. Črevné virózy a rôzne tráviace problémy bývajú na rozdiel od ochorení dýchacieho systému častejšie v lete.

Epizódu akútnej gastroenteritídy, ľudovo povedané hnačku, zažije v priebehu života prakticky každý. Existujú desiatky druhov vyvolávateľov, ktoré ju môžu spôsobovať, ale liečba je v zásade jednotná: dostatočná hydratácia, primeraná diéta a snaha zastaviť stratu tekutín a minerálov. A v rámci terapie a rekonvalescencie je určite dobré na obnovu črevnej mikroflóry pridať probiotiká. Niekedy sú probiotiká aj priamo súčasťou liekov na terapiu hnačky. Používajú sa pri zápche, kŕčoch, nadúvaní, počas liečby antibiotikami aj po nej, aj ako prevencia pri cestách do exotických krajín.

Vieme, že okolitý svet je plný baktérií. Aj v samotnom ľudskom tele sa ich nachádza mnohonásobne viac ako vlastných buniek. Väčšina týchto baktérií žije a pôsobí v našom tráviacom systéme. Niektoré z nich majú v čreve,,trvalý pobyt", iné prichádzajú s potravou a tráviacim traktom iba prejdú. Niektoré môžu byť škodlivé, patogénne, ďalšie zas organizmu prospievajú a pre jeho správne fungovanie sú nevyhnutné. Hovoríme im priateľské baktérie – probiotiká (z gréčtiny „pro bios – pre život“).

Vyrovnaná črevná mikroflóra

Moderná definícia Svetovej zdravotníckej organizácie uvádza, že „probiotiká sú živé organizmy, ktoré ak sa prijímajú v dostatočných množstvách, majú dokázateľne prospešný účinok na zdravie príjemcu”. Zohrávajú dôležitú úlohu pri rozvoji a udržiavaní vyrovnanej črevnej mikroflóry a vďaka svojim imunostimulačným účinkom majú pozitívny účinok na imunitný systém hostiteľa. Dôležitým benefitom kolonizácie čreva bakteriálnymi kultúrami je zlepšenie nielen fyzického, ale dokonca aj psychického stavu!

Bezpečný spôsob, ako pri narušenej črevnej mikroflóre zabezpečiť komplexné pôsobenie prospešných baktérií, je dopĺňanie probiotík vo forme doplnkov výživy. Takto vieme dodať črevám miliardy živých, aktívnych probiotických baktérií, ktoré majú pozitívny účinok na mikrobióm človeka. Najmä laktobacilov, ktoré produkujú dôležitú kyselinu mliečnu, bifidobaktérií a niektorých druhov streptokokov – zdravý organizmus si ich dokáže načerpať aj z kyslých mliečnych výrobkov či kvasenej zeleniny.

V prípade bakteriálnych kultúr dodávaných oslabenému organizmu formou výživových doplnkov by mala technológia ich výroby zaručiť uchovanie kvality účinných látok aj po otvorení balenia, mala by prihliadať na ich odolnosť pred žalúdočnými kyselinami po prechode tráviacim traktom a ich pozitívny vplyv na organizmus by mal byť potvrdený klinickými štúdiami.

Takými sú napríklad probiotiká značky Jamieson (viacero druhov, aj v kvapkách pre dojčatá, aj cmúľacie pre deti), pri ktorých výrobe sa používajú suroviny z overených prírodných zdrojov a pripravujú sa technológiou, ktorá na uchovanie kvality účinných látok uplatňuje 360 rôznych postupov, kontrol a testov.

Ďalšie významné účinky probiotík

  • Pôsobia prospešne na trávenie, proti žalúdočným vredom, zmierňujú plynatosť, chránia stenu žalúdka pred škodlivými látkami – poskytujú účinnú pomoc pri stravovacích prehreškoch počas letných dovoleniek.
  • Pomáhajú zvýšiť odolnosť organizmu pred črevnými ťažkosťami.
  • Zúčastňujú sa na tvorbe niektorých vitamínov, najmä vitamínu K a vitamínov skupiny B.
  • Zlepšujú vstrebávanie vápnika.
  • Pomáhajú zmierniť neznášanlivosť laktózy u ľudí s laktózovou intoleranciou.
  • Majú priaznivý dopad na zníženie „škodlivého” LDL cholesterolu.
  • Zmenšujú riziko rozvoja alergií vrátane atopického ekzému alebo zlepšujú stav týchto chorôb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #probiotiká #infúzia #črevná chrípka