Chcete schudnúť? Započúvajte sa do zvuku svojho žuvania

Zvyknite sa započúvať do svojho žuvania, ak chcete schudnúť... Zvuky, ktoré v pozadí počujeme pri jedení, majú skutočne pomôcť obmedziť chuť do jedla. Prečo?

25.08.2019 06:00
žena, jedlo, jedenie, zdravá strava, kuchyňa Foto:
Ak sa viac sústredíme na zvuky, ktoré vznikajú pri jedení, jeme v konečnom dôsledku menej.
debata

Nejeme len očami. Jesť je zážitok pre všetky zmysly, okrem vône, chuti a zrakových vnemov hrá významnú rolu pri výbere našich potravín sluchový dojem. Takže môžeme nielen vidieť a cítiť, či je produkt čerstvý alebo nie, ale orientovať sa aj sluchom. Teda ak už uhorka nie je chrumkavá, po ďalšej už nesiahneme.

Ak veríte vedcom z Brigham Young University z amerického štátu Utah, funguje to dokonca veľmi dobre. Už pred niekoľkými rokmi skúmali v štúdii vizuálnu príťažlivosť občerstvenia kalorických snackov. Zistili, že samotný vizuálny dojem je dostatočný na dosiahnutie efektu zasýtenia. Teraz chcel tím okolo doktora Ryana Eldera zistiť, či má sluchové vnímanie potravy rovnaký účinok.

Veľa ľudí si bez televízora, počítača, rádia či smartfónu nevie predstaviť večeru. Chýbala by im zvuková kulisa. Štúdia, zverejnená v časopise Food Quality and Preference, však varuje pred použitím médií pri jedle. Tie totiž prehlučia zvuky pri žuvaní, ktoré zapríčiňujú, že prijímame menej kalórií. „Keď namiesto toho vnímame vlastné zvuky pri jedle, telo nám naznačí, kedy sme sýti,“ tvrdí Gina Mohr, jedna z autorov štúdie.

„Zvukový signál je pravdepodobne to posledné, na čo v súvislosti s príjmom potravy myslíme,“ tvrdí Dr. Ryan Elder. „Ak sa však viac sústredíme na zvuky, ktoré pri jedení vznikajú, jeme v konečnom dôsledku menej, čo je pre udržanie zdravej telesnej hmotnosti prospešné,“ tvrdí vedec. Vedci zdôrazňujú, že pri tom nejde o zvuky, ktoré vznikajú pri príprave jedla, ako je napríklad prskanie mäsa pri vyprážaní.

V pozorovaní rozdelili účastníkov do dvoch skupín, v oboch podávali praclíky. Zatiaľčo v prvej skupine mali prostredníctvom slúchadiel počúvať jemné tóny, druhá skupina dostala „tvrdé rinčanie“. Boli „ozvučení“ hlasnou zvukovou kulisou – a to malo okamžitý vplyv na ich stravovacie návyky. Kým v priemere zjedli štyri praclíky, účastníci druhej skupiny len 2,75 praclíka. „Na prvý pohľad sa tento rozdiel nezdá veľký, no vypočítané na celý rok sa skonzumované praclíky premenia na extra kalórie a môžu pomôcť zvýšiť hmotnosť,“ tvrdí Dr. Elder. Okrem toho sa v štúdii zdôrazňuje, že pozornosť je jedným z dôležitých faktorov pri vývoji zdravých stravovacích návykov. „Zamerajte sa na celý proces jedenia, nielen na chuť, vôňu a vzhľad jedla, ale aj na zvuky, ktoré pri jedení vznikajú. Znižujú našu chuť do jedla a automaticky jete menej,“ radí Dr. Mohr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #hluk #jedlo #telesná hmotnosť #sluch #žuvanie