Šesť zdravých faktov o slivkách

Slivky sú plné zdravých zložiek. Zistite, prečo by toto kôstkové ovocie nemalo chýbať na vašom stole.

04.09.2019 06:00
slivky, slivovica, alkohol Foto:
Slivky - majú pozitívny vplyv na naše nervy a zvyšujú odolnosť voči stresu.
debata

Koniec leta je čas sliviek. Mnohí sa nevedia dočkať, kedy si budú môcť pochutnať na tomto farebne príťažlivom ovocí. Vedeli ste, že existuje viac ako dve tisíc odrôd sliviek?

Fialová továreň

Ako väčšina ovocia, aj slivky obsahujú vysoké percento vody. Sladké jesenné bobule sú tiež bohaté na minerály a stopové prvky ako je draslík, vápnik, železo, horčík a zinok. Čo sa týka vitamínov, slivky síce nehrajú „prvú ligu“, za zmienku však stojí provitamín A, ktorý chráni pokožku a vitamíny C a B, ktoré zas posilňujú imunitný systém.

Balzam na nervy

Keď už spomíname vitamíny skupiny B, sú to práve tieto mikroživiny, vďaka ktorým sú slivky ideálnou potravou pre našu dušu. Majú pozitívny vplyv na naše nervy a zvyšujú odolnosť voči stresu. Ak vás trápi nepokoj a problémy s koncentráciou v práci, dajte si na obed niekoľko sliviek.

Dobrý zdroj energie

So svojimi 50 kalóriami na 100 gramov sú slivky zdravým zdrojom energie. Fruktóza robí z jesenného ovocia ideálne občerstvenie pre športovcov. Tešiť sa z nich môžu aj tí, ktorým záleží na štíhlej figúre. V konzumácii sliviek by sa mali obmedzovať azda len diabetici a ľudia s intoleranciou fruktózy, práve pre jej vysoký obsah by mali jesť slivky len opatrne.

Ochrana buniek

Antocyaníny patriace k polyfenolom dodávajú slivkám príťažlivú modrofialovú farbu. Tieto fytochemikálie plnia okrem svojej úlohy „maliara“ ešte jednu úlohu, sú totiž antioxidanty. Znamená to, že chránia telo pred voľnými radikálmi a obšťastňujú tým naše bunky. Zložky, ktoré sa skrývajú v šupke, udržiavajú kardiovaskulárny systém vo švungu a pôsobia preventívne proti onkologickým ochoreniam.

Video
Basgitarista kapely HEX Tomáš „Yxo” Dohňanský pripraví kapustnicu, ktorú robievajú v lete na hudobný festival

Dobré na trávenie

Za svoje vlastnosti, ktoré podporujú trávenie, vďačia slivky nestráviteľným rastlinným vláknam ako je celulóza a pektín. Dokážu napučať v čreve a zvýšiť objem stolice – sú domácim liekom proti zápche.

Ideálna porcia

V rámci vyváženej zdravej stravy by sme mali denne konzumovať päť porcií ovocia a zeleniny. Pri drobnejšom ovocí vzniká otázka, akému množstvu zodpovedá jedna porcia? V tomto prípade je to 5–7 sliviek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #stres #zápcha #slivky #nervy #fruktóza