Päť dobrých dôvodov, prečo jesť baklažán

Čo sa týka zdravia, baklažány majú čo ponúknuť, dokonca znižujú aj riziko srdcových chorôb.

09.09.2019 06:00
baklažán Foto:
Príznaky chorôb, spôsobené vysokou hladinou cukrvu v krvi možno vďaka antioxidačným látkam v baklažáne zmierniť.
debata

Možno ho grilovať, dusiť s mäsom alebo plniť syrom – táto tmavá zelenina obsahuje veľa pre telo dôležitých živín.

Dôležité živiny

Baklažán obsahuje širokú škálu základných zložiek. Je bohatý na draslík, ktorý je zodpovedný za prenos nervových impulzov, ako aj reguláciu acidobázickej rovnováhy. V malom množstve v ňom možno nájsť aj minerálne látky ako vápnik, horčík a meď. Čo sa týka vitamínov, za zmienku stojí kyselina listová, ktorá je základom pre delenie a rast buniek. V baklažáne sa nachádza aj vitamín C, K a betakarotén. Okrem týchto živín má nízky obsah tukov a kalórií a sacharidov, preto je ideálnym pre nízkosacharidovú diétu. Pomôcť by mal aj pri zápaloch a reume.

Znižuje riziko rakoviny

Majú to na svedomí rôzne antioxidanty, ich účinok už bol skúmaný v rôznych štúdiách. Vedci tiež zistili, že antioxidačné látky, ktoré možno v baklažáne nájsť, slúžia ako prevencia rakoviny. Hoci sa tieto štúdie uskutočňujú často na zvieratách, priaznivé účinky antioxidantov sa uznávajú už dlho. Antioxidantny sú látky, ktoré chránia naše telo pred voľnými radikálmi. Vo veľkých množstvách ničia naše bunky, výsledkom môžu byť rôzne choroby.

Pozitívne ovplyvňujú hladinu cukru v krvi

Okrem prevencie rakoviny prinášajú antioxidanty v baklažáne aj ďalšie výhody. Príznaky chorôb, spôsobené vysokou hladinou cukru v krvi, možno vďaka antioxidačným látkam v baklažáne zmierniť. V jednej štúdii sa zistilo, že vláknina, ktorá sa nachádza v tejto zelenine, znižuje riziko cukrovky.

Dobrý aj pre srdce

Baklažán je dobrý nielen pre naše hladiny cukru v krvi, chráni aj pred srdcovými chorobami. Vedci poukazujú na to, že antioxidanty môžu znížiť riziko chorôb srdca. V inej štúdii na zvieratách sa zas preukázala spojitosť baklažánu s lepšou funkciou srdca. Po tridsať dňovom vykrmovaní grilovaným a surovým baklažánom vykazovali zvieratá zlepšenú funkciu srdcových komôr. Pravidelná konzumácia baklažánu môže podľa štúdie posilniť naše srdce.

Pomáha pri chudnutí

Ak chcete schudnúť, určite zaraďte do svojho jedálnička baklažán. Ako sme už spomenuli, má extrémne nízky obsah kalórií a nízky obsah tuku a sacharidov. Obsahuje tiež vlákninu, ktorá môže udržiavať hladinu cukru v krvi a tým zaisťovať dlhodobý pocit sýtosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #cukrovka #srdce #vláknina #baklažán #antioxidanty