Zdravá strava môže podľa WHO zachrániť milióny ľudí na celom svete

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO trpí nadváhou 40 miliónov detí na celom svete.

15.09.2019 06:00
dieťa s burgrom Foto:
Nadváha či obezita v mladosti môžu viesť k ťažkým zdravotným komplikáciám v dospelosti.
debata (10)

Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie WHO môžu cielené investície do zdravšej výživy zachrániť milióny životov na celom svete. „Výživa by mala byť základným pilierom zdravotnej starostlivosti,“ uviedla zástupkyňa generálnej riaditeľky WHO Naoko Yamamoto.

Patrí sem napríklad starostlivosť o tehotné ženy prípravkami obsahujúcimi železo a kyselinu listovú a podpora dojčenia. Okrem toho by sa malo zabezpečiť vzdelávanie pre deti a dospelých tak, aby znižovali príjem cukru a soli, s cieľom znížiť riziko srdcových chorôb a mozgovej príhody. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by zníženie množstva soli na osobu na deň menej ako päť gramov mohlo zachrániť 1,7 milióna životov ročne.

Organizácia oceňuje pokroky. Je menej detí, ktoré sú na svoj vek príliš malé z dôvodu zlej alebo nedostatočnej výživy. Kým v roku 1990 bolo medzi päťročnými ešte 252,2 miliónov, resp. 39,2 percent, v roku 2018 len 149 miliónov, resp. 21,9 percent.

Pribúdajú obézni

Na druhej strane však pribúdajú obézni. Kým asi 20 miliónov päťročných je podvýživených, 40 miliónov trpí nadváhou. V prípade dospelých malo v roku 2014 nadváhu 1,9 miliardy ľudí, z čoho 600 miliónov malo takú nadváhu, že sa považovali za obéznych. Podľa WHO sa od roku 1980 podiel obéznych ľudí celkovej populácie zdvojnásobil. Podľa definície WHO sú obézne osoby s BMI (index telesnej hmotnosti) vyšším ako 30. V tomto indexe sa meria vzťah medzi výškou a váhou. Obézni ľudia sú vystavení zvýšenému riziku vzniku cukrovky, srdcových chorôb či rakoviny (prsníka, vaječníkov, prostaty, pečene, žlčníka, obličiek, hrubého čreva a konečníka), upozorňuje WHO.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #cukrovka #obezita #podvýživa #cukor #soľ