Tekvica: Nízkokalorická bomba plná vitamínov

Ešte pred niekoľkými desaťročiami bola tekvica považovaná za jedlo chudobných alebo vhodná na kŕmenie dobytka. Dnes vstupuje do kuchyne špičkových kuchárov.

24.09.2019 06:00
tekvica, jeseň Foto:
Už hrsť semienok denne stačí na zlepšenie nálady.
debata

Čím si to zaslúžila? So svojimi 25 kilokalóriami na 100 gramov je superfoodom vo svete fitness a úžasným produktom na chudnutie. Zároveň tiež plná zdravých prísad. Existuje asi 850 odrôd, vrátane okrasných, ktoré sú vhodné len na dekoráciu, pretože obsahujú horkú látku kukurbitacín, ktorá môže viesť k prejavom otravy. Tekvica sa spája s jeseňou, od septembra do novembra ju dostať v každom supermarkete.

Vydrží aj do jari

Keďže sa tzv. zimné tekvice dajú skladovať na chladnom a suchom mieste, pokojne vydržia aj do jari. Zrelú tekvicu spoznáte podľa zaklopanie na jej škrupinu – znie duto. Medzi najpopulárnejšie sorty patrí asi všestranná oranžová tekvica hokkaido, jesť ju možno aj so šupou. Vďaka svojej dužine sa hodí na polievky, nákypy a koláče. Príprava je veľmi jednoduchá, možno ju variť, grilovať, piecť aj smažiť.

Čo sa v nej skrýva

Tekvica ponúka malý ohňostroj úžasných zložiek. Vďaka bohatému obsahu vitamínu C je zázračnou zbraňou proti chrípke a prechladnutiu. Jej oranžová farba naznačuje, že pod šupkou sa skrýva veľa betakaroténu. Ten sa v tele premieňa na vitamín A, chráni naše bunky, podporuje imunitný systém a je dobrý pre oči. Jedna porcia tekvice pokrýva asi tretinu dennej dávky vitamínu A. A to nie je všetko, dužina boduje aj obsahom cenných minerálnych látok. Draslík a horčík sú dobré pre srdce a posilnenie nervov. V chladničke vydrží aj tri mesiace.

Dobrá na chudnutie

V závislosti od odrody má 100 gramov dužiny cca. 23–27 kalórií – ako stvorená na ľahké jedlá. Zároveň táto zelenina poskytuje veľa vitamínov, vrátane spomínaného betakaroténu, vitamínu C a E. Je bohatá na balastné látky, ktoré dodatočne podporujú trávenie.

Antioxidanty

Oranžové hokkaido obsahuje dokonca viac betakaroténu ako mrkva. Antioxidanty pôsobia proti voľným radikálom a aktívne ochraňujú bunky.

Protizápalové vlastnosti

Nemala by sa podceňovať ani protizápalové vlastnosti tekvice. Betakarotén môže neutralizovať rakovinové bunky a pomôcť regenerovať poškodené kožné bunky. Obávať sa, že sa pri varení vyparia zdravé prísady, netreba, práve naopak – betakarotén sa zužitkuje v tráviacom trakte ľahšie, ak je v zahriatom stave.

Srdce a prostata

Z tekvicových semien sa získava cenný olej. Vitamín E a kyselina linolová znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú tým predchádzať kardiovaskulárnym chorobám. Štúdie z Taiwanu okrem iného zistili, že tekvicový olej pôsobí proti zväčšenej prostate.

Tekvicové semienka

Aminokyselina tryptofán obsiahnutá v tekvicových semenách sa podieľa na produkcii hormónu šťastia, sérotonínu. Už hrsť semienok denne stačí na zlepšenie nálady. Nachádzajú sa tu omega-3-mastné kyseliny, ktoré pozitívne vplývajú na krvný tlak, pôsobia protizápalovo a stimulujú srdce a krvný obeh.

Kedysi liečivá rastlina

Indiáni kedysi využívali tekvicu ako liek zvonka. Dužinu rozdrvili, zmiešali s vodou a natierali ako studenú kašu na popáleniny. Pomliaždeniny a výrony zas ošetrovali listami – zahriate prikladali na bolestivé miesta.

Skrášľovací elixír

Kombinácia vitamínu A, C a betakaroténu je úžasná ako maska na pleť. Stačí zmiešať dve čajové lyžičky varenej tekvice s lyžičkou medu a trochou mlieka. Naneste krúživými pohybmi na tvár a dekolt. Zmyte po 10–15 minútach vlažnou vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sérotonín #imunitný systém #vitamín C #betakarotén #tekvica