Medicinálne huby: Čaga získava liečivé látky z brezy

Sama vyzerá ako škaredý nádor, ale paradoxne proti nim bojuje. Ide o drevokaznú hubu. Na to, aby mohla pomáhať človeku, potrebuje získať antioxidanty z briez, na ktorých rastie.

05.10.2019 06:00
medicinálne huby, čaga Foto:
Čaga vyrastá z kmeňa briez, najviac v oblasti Sibíri.
debata

Čaga postupne strom usmrtí, ale na Sibíri je považovaná za hubu nesmrteľnosti. To je paradox v živote tejto medicinálnej huby, ktorú používal už Rasputin. Čaga – netradičné slovo pre zvláštny vzhľad tejto huby, ktorá rozrezaná vyzerá ako kus spáleného dreva s vnútornou zlatohrdzavou štruktúrou. Vyrastá z kmeňa briez, najviac v oblasti Sibíri. Aj preto má významné postavenie práve v ruskom prírodnom liečiteľstve. Najväčším zdrojom čagy je totiž Rusko.

Čaga sa živí šťavami stromov – predovšetkým briez, brestov, jarabín. Najsilnejší liečivý účinok má však huba rastúca na brezách. Zriedkavo ju možno nájsť aj na Slovensku, a to na živých kmeňoch listnatých stromov, nazýva sa ryšavec šikmý. Dokonalé plodnice má od augusta alebo septembra na odumierajúcich alebo mŕtvych kmeňoch listnáčov. Čiže práve v tomto období.

Jedinečnosť čagy spočíva v tom, že obsahuje množstvo významného enzýmu nazývaného superoxiddismutáza (SOD). Enzým superoxiddismutáza bol objavený v roku 1969 a v súčasnosti patrí k enzýmom, ktorým sa venuje mimoriadna pozornosť. Táto látka je totiž schopná premeniť jeden z najškodlivejších voľných radikálov, superoxidový radikál, na molekulárny kyslík a menej škodlivý peroxid vodíka. Síce sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele, s vekom však jej produkcia významne klesá. Preto je dobré dopĺňať ju, optimálne v prírodnej forme. Tým, že sa breza cudzopasnej hube bráni, aktivizuje svoje vlastné obranné mechanizmy. Huba do seba z brezovej vody načerpá SOD a ďalšie antioxidanty, v závere síce strom zahubí, v nej samej však ostane vysoká koncentrácia liečivých látok.

Okrem toho čaga obsahuje cenné polysacharidy z radu známych glukánov, ktoré podporujú našu imunitu. Glukány obsahujú mnohé medicinálne huby, napríklad aj naša hliva ustricová. Z minerálov v čage nájdeme kremík, železo, vápnik, horčík, meď, mangán, draslík a podobne. Medzi obsiahnutými vitamínmi stoja za spomenutie mnohé vitamíny radu B a takisto vitamín D.

Čaga má protinádorové účinky a je najvýznamnejšia predovšetkým ako prevencia vzniku rakoviny. Ďalej znižuje nežiaduce účinky chemoterapie a môže byť preto vhodným doplnkom k štandardnej onkologickej liečbe. Výrazne posilňuje imunitný systém, zvyšuje chuť do jedla, potláča negatívne účinky chemických liekov, aditív či pesticídov na organizmus. Jej užívanie je vďaka obsahu enzýmov vhodné aj pri problémoch s pankreasom, zápaloch žalúdka, vredoch a pri diagnózach ako Crohnova choroba či ulcerózna kolitída.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #medicinálne huby #čaga