Zázvor na žalúdok aj na pohlavnú slabosť

Všetko, čo potrebujete pre zdravie, nájdete v zázvore, vraví orientálne príslovie. Používanie zázvoru vo výžive aj na liečebné účely má dlhú históriu. Zázvor je známy ako liek už oddávna. Liečivé vlastnosti zázvoru sa vysoko cenili v krajinách východu, v Európe aj v Amerike.

06.10.2019 06:00
zázvor, ďumbier Foto:
Zázvor. Zdravý zázrak pri chrípke a prechladnutí.
debata (2)

Stáročné skúsenosti s používaním zázvoru sa stali základom tradičného ľudového liečiteľstva. Používanie tejto rastliny však ostávalo dlho empirické. Až zistenie, že zázvor dokáže syntetizovať a hromadiť celý rad biologicky aktívnych látok, ktoré majú liečivý účinok na ľudský organizmus, umožnilo zásadne zmeniť spôsob užívania zázvoru tým, že ho postavilo striktne na vedecké základy.

Zázvor s botanickým názvom ďumbier lekársky je tropická trávovitá trvalka, ktorá dorastá až do výšky 90 cm. Rastie na veľmi teplých miestach a vzhľadom pripomína trstinu. Žlté kvety s purpurovými okrajmi a podobajú na orchideu. Zázvor je veľmi staré korenie. História používania zázvoru pri prechladnutí, horúčke alebo malomocenstve má už tisícročia. Zázvor sa spomína v dielach Konfucia, ktorý žil niekoľko storočí pred Kristom. Už vtedy sa zázvor používal nielen ako najvzácnejšie korenie, ale aj ako veľmi účinný prostriedok na počatie mužského potomka. Gréci si vysoko cenili zázvor pre jeho schopnosť zlepšiť trávenie. Dioscorides tiež liečil zázvorom tráviace problémy.

Hrejivý účinok

Rímski legionári miešali zázvor s makom, anízom, kardamónom, koriandrom, kôprom a korením v úprimnej viere, že tento prostriedok dodá silu a vzbudí bojového ducha. Rimania ním liečili aj očné choroby. Staroveký rímsky lekár Galénos napísal: „Muži sa vyliečia z pohlavnej impotencie, ak budú jesť sladkosti obsahujúce med, zázvor, kardamón a muškátový oriešok.“

Veľký význam má teplo, ktoré zázvor v tele uvoľňuje. Keďže obsahuje veľa vlhkosti, začne hriať až po určitom čase, no aj tak je veľmi hrejivý. Zázvor zmierňuje a vstrebáva opuchy. Posilňuje pamäť, podporuje trávenie, stimuluje žiadostivosť a mierne uľavuje žalúdku. V tradičnom indickom lekárstve vychádzajúcom z ajurvédy sa zázvor považuje za najlepšie korenie a univerzálny liek, ktorý stimuluje, utišuje, odstraňuje vracanie, nadúvanie, bolesti a zápal kĺbov a kŕče v brušnej dutine.

Ako dezodorant

V knihe Múdrosť vekov, kde sú zhrnuté poznatky starovekej arabskej medicíny Orientu, sa okrem iného spomínajú tieto vlastnosti zázvoru: Zázvor sa používa na zastavenie hnačky spôsobenej pokazeným jedlom, pretože dokáže odstrániť škodlivé účinky jedov živočíšneho pôvodu. Zázvorové obklady sa používajú na opuchy, ktoré sa vytvorili z lymfy, vodnatosti a chladu. Roztlčený suchý zázvor možno pridať do mäsového vývaru a takto ho jesť. Považuje sa to za užitočný liek na bolesti kĺbov a ochorenie z vlhka a chladu, ako aj na opuchy spôsobené chladom. Zázvor sa používa aj ako korenie po jedle, pretože pomáha stráviť potravu.

Zázvor je všeobecne známy dezodorant, ktorý odstraňuje zápach z úst aj pach metabolitu vína. Zložky éterického oleja zázvoru sa vylučujú potnými žľazami a potláčajú nepríjemný pach potu. Zázvor sa používa takmer v každej tradičnej kuchyni. Má príjemnú vôňu a ostrú korenistú chuť. Zjemní chuť polievok, predovšetkým slepačieho vývaru a mäsového bujónu. Zmiešaný so soľou sa používa na ochutenie syrov, mäsových výrobkov, rýb, vareného kuracieho mäsa, pečeného mäsa a zeleniny. Zo všetkých cukroviniek sa obľúbenou pochúťkou kráľovnej Alžbety I. stali zázvorníky.

Jej záľuba v zázvore časom nadobudla národný charakter – v Anglicku začali variť špeciálne pivo „ginger ale“. V súčasnosti v Európe a v Amerike je to populárny liek na zlé trávenie. V Indii sa vyrába niekoľko druhov zázvorovej múky. Je súčasťou mnohých koreninových zmesí vrátane karí. V Číne je zázvor nemenej populárny, tam z neho dokonca vyrábajú džem. V krajinách Juhovýchodnej Ázie sú známe zázvorové džemy s pomarančovou­ kôrou.

Zázvorový čaj

Osobitnú pozornosť si zasluhuje zázvorový čaj. Zvyčajne sa dáva jedna čajová lyžička nadrobno posekaného koreňa alebo mletého zázvoru na jeden pohár vriacej vody. Nechá sa zakrytý lúhovať 20–30 minút. Tento nápoj sa pije oveľa príjemnejšie, ak sa doň pridá med. Pri prechladnutí je to spoľahlivý prostriedok, ktorý pomáha rýchlo obnoviť pracovnú schopnosť. Stimuluje vylučovanie hlienu, potláča kašeľ a zmierňuje podráždenie v hrdle. Zázvor sa výborne kombinuje aj s inými čajmi – s harmančekom, feniklom, mätou, citrónom a medom.

Podľa knihy N. I. Danikova Liečivý zázvor pripravila (bs), Ikar 2019
Video
Počuli ste už o pečenej polievke? Ak nie, tak pozerajte!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pečená mrkvová polievka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #zázvor #počatie #zázvorový čaj