Petržlen ako antidepresívum
Okrem toho má bylina podobné hladiny fytoestrogénov ako sója. Traduje sa, že práve látka apiol a fytoestrogény pomáhajú pri menštruačných a menopauzálnych problémoch. Petržlen má tiež diuretický a detoxikačný účinok – tieto vlastnosti sú vhodné pri liečbe infekcie močového mechúra a pri prevencii obličkových kameňov. Petržlen však nie je len zdravý, vyvoláva tiež dobrú náladu. Dôvodom je stopový prvok mangán, ktorý pôsobí ako antidepresívum. Petržlen tiež udržiava mladosť, pretože mangán je tiež dôležitý pre pevné spojivové tkanivo.
Hladký hrá prím
Petržlen má ostrú až sladko-korenistú chuť. Hladké verzie obsahujú viac éterických olejov, vďaka čomu sú aj aromatickejšie a majú intenzívnejšiu chuť ako kučeravá verzia, ktorá je momentálne veľmi populárna. Petržlen obsahuje cenné zložky, napríklad vitamíny skupiny B, vitamín C, E, kyselinu listovú a karotenoidy. Z minerálnych látok je azda najcennejší vápnik, horčík a železo.
Použitie a príprava
Pri zahrievaní stráca petržlen svoju silu, preto by sa nemal variť. Môže byť mrazený alebo sušený, očakáva sa však strata arómy. Najaromatickejší je, pravdaže, čerstvý. Hodí sa do polievok, zeleninových, mäsových či rybacích jedál. Dobre poslúži pri príprave studených jedál ako sú šaláty, nátierky či bylinkové maslo. Veľa jedál získa svoju typickú príchuť len vďaka petržlenu, ktorý je tiež nevyhnutnou súčasťou zeleninovej polievky.
Trpezlivosť pri pestovaní
Petržlen rastie pomaly – trpezlivosť je potrebná, ak si ho chcete vypestovať sami. Najskôr vložte semienka do hrnca a nechajte 2–3 týždne rásť. Potom presaďte rastlinky do záhrady alebo aspoň premiestnite do dvakrát takého veľkého hrnca – pestovať sa dá aj na balkóne. Nehnojte, hnojivo ničí jeho intenzívnu chuť. Pozor, nepolievajte príliš často, petržlenu sa to nepáči.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Španielska gaštanová polievka na Varecha.sk