Zdravý petržlen - udržiava mladosť, aj dobrú náladu

Či už hladký alebo kučeravý, petržlen je zdravý. Obsahuje veľké množstvo minerálnych látok a vitamínov, betakarotén a kyselinu listovú, fytochemikálie, éterické oleje a antioxidanty.

09.10.2019 06:00
Mladosť a krása z petržlenu Foto:
Hladké verzie obsahujú viac éterických olejov, vďaka čomu majú intenzívnejšiu chuť ako kučeravá verzia.
debata

Petržlen ako antidepresívum

Okrem toho má bylina podobné hladiny fytoestrogénov ako sója. Traduje sa, že práve látka apiol a fytoestrogény pomáhajú pri menštruačných a menopauzálnych problémoch. Petržlen má tiež diuretický a detoxikačný účinok – tieto vlastnosti sú vhodné pri liečbe infekcie močového mechúra a pri prevencii obličkových kameňov. Petržlen však nie je len zdravý, vyvoláva tiež dobrú náladu. Dôvodom je stopový prvok mangán, ktorý pôsobí ako antidepresívum. Petržlen tiež udržiava mladosť, pretože mangán je tiež dôležitý pre pevné spojivové tkanivo.

Hladký hrá prím

Petržlen má ostrú až sladko-korenistú chuť. Hladké verzie obsahujú viac éterických olejov, vďaka čomu sú aj aromatickejšie a majú intenzívnejšiu chuť ako kučeravá verzia, ktorá je momentálne veľmi populárna. Petržlen obsahuje cenné zložky, napríklad vitamíny skupiny B, vitamín C, E, kyselinu listovú a karotenoidy. Z minerálnych látok je azda najcennejší vápnik, horčík a železo.

Použitie a príprava

Pri zahrievaní stráca petržlen svoju silu, preto by sa nemal variť. Môže byť mrazený alebo sušený, očakáva sa však strata arómy. Najaromatickejší je, pravdaže, čerstvý. Hodí sa do polievok, zeleninových, mäsových či rybacích jedál. Dobre poslúži pri príprave studených jedál ako sú šaláty, nátierky či bylinkové maslo. Veľa jedál získa svoju typickú príchuť len vďaka petržlenu, ktorý je tiež nevyhnutnou súčasťou zeleninovej polievky.

Trpezlivosť pri pestovaní

Petržlen rastie pomaly – trpezlivosť je potrebná, ak si ho chcete vypestovať sami. Najskôr vložte semienka do hrnca a nechajte 2–3 týždne rásť. Potom presaďte rastlinky do záhrady alebo aspoň premiestnite do dvakrát takého veľkého hrnca – pestovať sa dá aj na balkóne. Nehnojte, hnojivo ničí jeho intenzívnu chuť. Pozor, nepolievajte príliš často, petržlenu sa to nepáči.

Video
Varí hlásateľka Nora Beňačková

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #petržlen #dobrá nálada #kyselina listová #antidepresívum