Zdravá vďaka týmto výživovým hodnotám
S obsahom menej ako 20 kilokalórií a 0,4 g tuku na 100 gramov je kyslá kapusta ideálna v prípade, že túžite schudnúť. Okrem toho však existuje viac dôvodov, prečo ju častejšie zaradiť do svojho jedálnička. Obsahuje napríklad tieto vitamíny:
Vitamín C
Vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilňuje imunitný systém a stimuluje metabolizmus.
Betakarotén
Kapusta je bohatá na betakarotén, predstupeň vitamínu A. Prispieva k zdravej pokožke a pomáha očiam, podporuje tvorbu kostí a posilňuje imunitný systém.
Vitamín K
Vitamín K je dôležitý pre zdravé kosti a zrážanie krvi
Kyselina listová
Patrí do skupiny vitamínov B. Telo ju potrebuje na tvorbu buniek a krvi.
Vitamín B12
Kyslá kapusta je jedna z mála rastlinných potravín, ktorá dodáva vitamín B12. Obzvlášť zaujímavá je preto práve pre vegánov.
Bohatá na minerálne látky:
Sodík – dôležitý pre mozog a svaly
Draslík – dôležitý pre srdce a svaly, rast buniek a krvný tlak
Horčík – dôležitý pre srdce, svaly a kosti
Vápnik – dôležitý pre nervy, svaly a hormonálnu rovnováhu
Obsahuje tiež niektoré aminokyseliny a asi dva-tri gramy vlákniny (na 100 gramov).
Zdravá črevná flóra
Hoci mnohým spôsobuje zažívacie ťažkosti, predovšetkým nadúvanie, kyslá kapusta je v skutočnosti pre náš tráviaci systém veľmi zdravá. Pripomeňme tiež, že kyslá je ľahšie stráviteľná.
Zdroj vitamínu B12
B12 má pre ľudský metabolizmus veľký význam. Vo vode rozpustný vitamín je zodpovedný za fungovanie nášho nervového systému a tým aj riadené procesy. Okrem toho prispieva k tvorbe krvi, deleniu buniek a metabolizmu tukov. K nedostatku tohto vitamínu môžu viesť rôzne faktory, napríklad konzumácia alkoholu. Najmä vegetariáni a vegáni si musia na tento vitamín dávať veľký pozor, pretože sa vyskytuje takmer výlučne v živočíšnych výrobkoch.