Gaštan plný vlákniny zasýti - je to veľmi zdravý olovrant!

Vianočné trhy lákajú nielen na varené víno, štrúdľu, zemiakové placky a lokše, ale častokrát tu rozvoniavajú aj čerstvo pečené gaštany.

19.11.2019 06:00
Gaštany – potešia vlasy, posilnia srdce Foto:
Gaštany obsahujú veľa vlákniny a škrobu, zasýtia a úžasne chutia.
debata

Hnedé plody sú absolútnym zimným hitom, pretože v porovnaní s inými orechami obsahujú veľmi málo tuku a kalórií. A navyše, v kuchyni sa dá s nimi krásne experimentovať.

Čo obsahujú?

Veľa vlákniny a škrobu, zasýtia a úžasne chutia. Sto gramov obsahuje iba 192 kalórií, 2 gramy bielkovín a takmer 2 gramy tuku. Pre porovnanie, 100 gramov arašidov v šupke obsahuje cca. 390 kalórií a 32 g tuku, solené a pražené arašidy 585 kalórií a 50 g tuku, lieskové oriešky 644 kalórií a 61,6 g tuku, makadamové orechy 687 kalórií a 73 g tuku, sladené mandle 577 kalórií a 54 g tuku, para orechy 670 kalórií a 67 g tuku a vlašské orechy 662 kalórií a 62,5 g tuku…

Gaštany v kuchyni

Gaštany možno piecť alebo zohrievať vo vodnom kúpeli – a potom ich pripraviť rôznymi spôsobmi. Či už si pochutnať na čerstvých z rúry, chutná je aj gaštanová polievka, príloha, dezert alebo gaštanové pyré či vianočná gaštanová plnky. Typická sladká aróma gaštanov sa rozvíja počas prípravy premenou škrobu na cukor a chutí ľuďom všetkých vekových kategórií.

Dbajte na čerstvosť

Čerstvé gaštany z trhu by sa mali lesknúť. Ak sú matné, možno predpokladať, že sú už staršie a vysušené. Malé otvory v gaštanoch poukazujú na červivosť. Nemali by byť ani príliš ľahké. Môžete ich otestovať doma. Vložte ich do vlažnej vody – plody, ktoré padnú na dno sú čerstvé a možno ich bez váhania a obáv konzumovať.

Video
Varí hlásateľka Nora Beňačková

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #vláknina #olovrant #škrob #gaštan