Vajíčka: Potravinový zázrak pod škrupinkou

Vajcia patria medzi biologicky najcennejšie potraviny. Vlastne sú najstaršou známou potravou živočíšneho pôvodu. Napriek tomu, že prežili obdobie zatracovania pre pomerne vysoký obsah cholesterolu vo vaječnom žĺtku, dnes majú svoje využitie práve v liečebnej výžive.

24.11.2019 06:00
vajcia, Veľká noc Foto:
Tri pätiny ľudí zvyknú nakupovať vajíčka v supermarketoch, 15 % ich nakupuje v menších lokálnych potravinách a až 12 % má prístup k domácim vajíčkam od známych.
debata (7)

Viac ako tretina ľudí konzumuje vajíčka aspoň každý druhý deň a takmer polovica ich zaraďuje do stravy raz až dvakrát týždenne. Až šesť z desiatich ľudí uprednostňuje pri kúpe vajcia slovenského pôvodu. Vedeli ste, že vajíčka majú dokonca svoj svetový deň, ktorý každoročne pripadá na druhý októbrový piatok?

Najobľúbenejším jedlom z vajec je praženica. V prvej trojici spôsobu prípravy je aj omeleta a volské oko.

Viac lecitínu ako v sóji

„Vajcia patria skutočne medzi zdravé potraviny, ak sa konzumujú v rozumnom množstve, adekvátnom k športovej aktivite. Jedno vajce obsahuje priemerne 6–8 g bielkovín, podobné množstvo tuku a takmer žiadne sacharidy,“ tvrdí výživový poradca MUDr. Boris Bajer. Bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus stráviť jednoduchšie ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa. Vajcia sú okrem toho významným zdrojom prakticky celého spektra vitamínov okrem vitamínu C. Ak aj jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy, pretože sú lacnejšie.

Vajíčka sa v našich nákupných košíkoch nachádzajú veľmi často. Pri ich výbere spotrebitelia dbajú predovšetkým na čerstvosť, kvalitu a krajinu pôvodu. Prihliadajú však aj na cenu a podmienky chovu nosníc. „Tri pätiny ľudí zvyknú nakupovať vajíčka v supermarketoch, 15 % ich nakupuje v menších lokálnych potravinách a až 12 % má prístup k domácim vajíčkam od známych,“ dodáva Michal Vyšinský z agentúry 2muse, ktorá robila prieskum o vajciach.

Pomer omega-3 a omega-6

„Okrem etických dôvodov je trend prechodu od vajec z klietkových chovov podstatný aj z tých zdravotných. Napríklad z hľadiska zloženia tukov vo vajíčkach, konkrétne pomeru omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Viaceré štúdie poukazujú na fakt, že čím viac sa sliepky kŕmia na tráve vo výbehu, tým majú ich vajcia vyšší podiel omega 3-mastných kyselín. Naopak, pri sliepkach kŕmených v klietkach sa vo vajciach znižuje množstvo tzv. funkčných lipidových komponentov (omega-3 a CLA), a tým sa zhoršuje pomer omega-6 k omega 3-mastným kyselinám z optimálneho na nevhodný," vysvetľuje odborník na výživu.

Klietkový chov sa vyznačuje obmedzeným priestorom ohraničeným klietkou. V podstielkovom chove sa životný priestor sliepok zdvojnásobí, podstielka je tvorená slamou a chýbajú mreže. Podmienky vo voľnom chove, sú pre nosnice ideálne. Majú väčší priestor a možnosť voľného výbehu. Chov v ekologickom hospodárstve znamená voľný výbeh a ekologické krmivo.

Až 81 % Slovákov tvrdí, že im záleží na podmienkach chovu sliepok, ktorých vajíčka nakupujú. Potvrdzuje to aj rastúci predaj vajec z podstielkového a voľného chovu.

Označovanie vajíčok

Spotrebiteľ sa môže dozvedieť o podmienkach chovu nosníc a pôvode vajec z pečiatky na obale, ale takisto na škrupine každého vajíčka. Prvé číslo označuje spôsob chovu a nasleduje kód krajiny, v prípade Slovenskej republiky je to SK.

  • 0 – ekologická poľnohospodárska výroba
  • 1 – chov vo voľnom výbehu
  • 2 – chov na podstielke
  • 3 – chov v klietkach
Video
Jednoduchá inšpirácia pre raňajky

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vajíčko v avokáde na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vajcia #vaječný žĺtok #lecitín #vaječná škrupina