Zubáča na Vianoce? Je jemný, chutný a nízkokalorický!

Jemný, chutný a navyše s nízkym obsahom tuku. Niet divu, že zubáč je stále populárnejší a objavuje sa na tanieroch aj počas najkrajších sviatkov roka.

11.12.2019 06:00
zubáč Foto:
Pečený zubáč na smotane s ryžou.
debata

Čo by ste o ňom mali vedieť

Môže merať až 80 centimetrov a je jednou z najpopulárnejších sladkovodných rýb všetkých čias. Z dôvodu zvýšeného chovu je cenovo dostupnejší ako v minulosti. Je vhodný aj pre tých, ktorí ryby príliš nemusia a to preto, že má málo a veľmi ľahko odstrániteľných kostičiek a k tomu biele chudé mäsko. Jeho chuť nie je ani náhodou nudná, dá sa prirovnať k šťuke. Kúpiť sa dá po celý rok, čerstvý aj mrazený. Zubáč má svoj pôvodný domov v jazerách a riekach východnej Európy, v Škandinávii a Nemecku. Dnes však pláva v takmer všetkých vodách západnej Európy, aj v USA.

Aký je zdravý?

Na tejto rybe si môžete pochutnať bez výčitiek svedomia, pretože má málo kalórií (77) a na 100 gramov menej ako gram tuku. Vďaka značnému množstvu minerálov a stopových prvkov, najmä zinku, železa a vitamínov zo skupiny B, patrí právom medzi zdravé potraviny. Mimochodom, obsah omega-3-mastných kyselín v zubáči je slušný – 257 mg, hoci stále sa to nedá porovnávať s mastnými morskými rybami. Avšak čo sa týka bielkovín (19 gramov), v konkurencii obstojí.

Príprava zubáča

Zubáč nielenže úžasne chutí, ale je tiež mimoriadne všestranný, čo sa týka prípravy. V celku ho možno napríklad dusiť v cestíčku alebo ho pripraviť na pare na čínsky spôsob. Kuchárske možnosti sú takmer nevyčerpateľné. Chutí vyprážaný, grilovaný, dusený alebo na pare.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín B #zinok #bielkoviny #železo #zubáč