Vianoce diabetikov nemusia byť o odriekaní

Diabetes je pandémiou tretieho tisícročia a patrí k najväčším hrozbám západnej civilizácie. Predpokladá sa, že na celom svete má diabetes takmer 425 miliónov ľudí, na Slovensku približne 400-tisíc.

21.12.2019 06:00
medovníky, Vianoce, pečenie Foto:
Približne 17 až 20 percent stravy majú tvoriť bielkovinové potraviny rovnomerne rozdelené na živočíšne a rastlinné. Medzi živočíšne patria mäsové a mliečne výrobky.
debata

Takmer v každej rodine na Slovensku žije aspoň jeden diabetik a ich počet neustále narastá. Príčinou sú genetické faktory, nesprávny životný štýl, najmä nedostatok pohybu, nevhodná strava, stres a obezita.

Po oznámení diagnózy takmer každému pacientovi napadne, že už nikdy si nebude môcť dať nič sladké, bude musieť držať diétu. Avšak tak to vôbec nemusí byť. Podľa moderných diétnych trendov je strava diabetika vlastne racionálnou životosprávou. Ako upozornil diabetológ, docent Emil Martinka, až ôsmim z desiatich prípadov diabetu 2. typu by bolo možné zabrániť zmenou životného štýlu.

V mnohých rodinách sa cukrovka objavuje v každej generácii. Počet členov rodiny s cukrovkou narastá a diabetes sa u nich objavuje v stále nižšom veku. Pacienti v mnohých prípadoch chorobu berú ako nechcené dedičstvo. Pravda je, že dedičnosť existuje. Svoju úlohu však zohrávajú stravovacie zvyklosti a životný štýl rodiny. Preto je dôležité, aby stravovacie návyky zmenila celá rodina. "Pravidlami racionálnej výživy by sa mala riadiť celá rodina. Jedálny lístok sa totiž veľmi ťažko mení pacientom z rodín, kde sa konzumuje veľa tukov, údenín, sladkostí či bieleho pečiva a kde sa je málo zeleniny a ovocia,“ upozornil docent Martinka.

Odporúča sa jesť šesťkrát denne. Rozloženie jedál do viacerých dávok totiž vedie k nižšiemu výkyvu glykémie po jedle. Predpokladom správneho stravovania sú dobré znalosti pacienta o obsahu sacharidov v jednotlivých potravinách a glykemickom indexe potravín. Mal by sa naučiť poznať sacharidové jednotky aspoň pri základných potravinách a počítať ich na svoju váhu a výšku. Sacharidová jednotka je umelý pojem a bol zavedený najmä kvôli tomu, aby uľahčil orientáciu v potravinách, ktoré obsahujú cukry. Jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 gramov sacharidov.

Ideálne je do jedálnička zaraďovať potraviny s nižším glykemickým indexom. Čím je sacharidová potravina jednoduchšia a jemnejšia, tým vyšší glykemický index má (biele pečivo, zemiaková kaša). Nízky glykemický index má naopak celozrnné pečivo, celozrnná ryža, strukoviny, celé zemiaky, zelenina.

Denne sa odporúča skonzumovať asi 700 gramov zeleniny a ovocia, teda 3 až 4 porcie zeleniny vrátane zemiakov a 2 až 3 porcie ovocia. Približne 17 až 20 percent stravy majú tvoriť bielkovinové potraviny rovnomerne rozdelené na živočíšne a rastlinné. Medzi živočíšne patria mäsové a mliečne výrobky. Najvhodnejšie sú ryby, biele mäso a chudé druhy červeného mäsa.

V strave je dôležitá aj vláknina, ktorá v žalúdku naberá objem, spomaľuje jeho vyprázdňovanie a tým sa spomaľuje aj vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Odporúčaný denný príjem vlákniny je 30 až 35 gramov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #Vianoce #odriekanie