Ako zvládnuť Vianoce bez stresu

Ak chcete prežiť sviatky v pokoji a bez priveľkého pokušenia, vyskúšajte naše tipy - stravovací plán, pitný režim a veľa zeleniny.

23.12.2019 11:00
žena, jedlo, stres, dilema, zdravá strava Foto:
Pred jedlom vypite pohár vody, ľahšie sa tak vyhnete skonzumovaniu väčšieho množstva potravy.
debata
  • Zostavte si stravovací plán: Urobte to starostlivo a snažte sa ho aj dodržať. Pomôže vám nevrhnúť sa na všetko, čo sa objaví na stole. Ak nevaríte, zistite si vopred, čo sa bude podávať. Do plánu uveďte aj to, koľko alkoholu plánujete vypiť. Je dôležité, aby ste zoznam písali v čase, keď ste sýty, pretože hlad by mohol negatívne ovplyvniť váš úsudok. Pri alkoholických nápojoch nezabudnite na to, že majú vysokú energetickú hodnotu. Ak o vašom pláne bude vedieť aj rodina, pomôže vám ho dodržať.
  • Stop hladovaniu: Počas Vianoc k tomu môže dôjsť. Napríklad keď čakáte, až sa k sviatočnému stolu zíde celá rodina alebo ak sa chystá náročnejšie menu, ktorého príprava môže trvať relatívne dlho. Vyhladovanie vedie k prejedaniu sa a oba tieto extrémy diabetikom škodia. Preto si v takých situáciách vyžiadajte zeleninové alebo bielkovinové predjedlo, napríklad surovú zeleninu alebo kúsok mäsa.
  • Zavodnenie: Pred jedlom vypite pohár vody, ľahšie sa tak vyhnete skonzumovaniu väčšieho množstva potravy. Tekutina jednak sčasti naplní žalúdok, ale aj zaistí bobtnanie zjedeného jedla.
  • Zelenina na prvom mieste: Táto zložka by mala vo vašom jedle prevládať. Má nízku energetickú hodnotu a navyše obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu.
  • Najmä pomaly: Ak zvyčajne jete rýchlo a po zjedení porcie zistíte, že ostatní majú tanier ešte poloplný, napadne vám, že by ste si mali ešte trochu jedla pridať. Lepšie je konzumovať pomaly – jedlo si lepšie užijete a menej toho zjete.
  • Menšie porcie: Ak sú to vaše prvé Vianoce s diabetom, pamätajte, že by ste mali jesť menej ako v predchádzajúcich rokoch. Všetko, čo skonzumujete, prechádza do vášho krvného obehu a množstvo glukózy, ktorá je vstrebaná z "vianočných“, porcií býva veľké. Keď uberiete, uľavíte svojmu tráveniu a sviatky si viac užijete.
  • Bez sladkostí: Občas zhrešiť, to sa môže, ale počas Vianoc je týchto možností až príliš veľa. Dajte si len trochu a jedzte pomaly.
  • Pravidelnosť je základ: Jedzte vždy v rovnaký čas, tak ako ste zvyknutí. Ak práve nestolujete, odpracte z vášho dosahu všetko lákavé. Vyhnete sa tak zbytočnému prejedaniu sa medzi chodmi.
  • Pohyb pomáha: Ak túžite po dobrotách tak veľmi, že to nemôžete vydržať, mali by ste to doslova vychodiť.
  • Nutné kontroly: Ak si sami meriate glykémiu, robte to čo najčastejšie. Budete mať prehľad o tom, ako na tom ste a prípadne prispôsobiť liečbu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #Vianoce #strava diabetika