Diabetici: Chutné vianočné koláčiky

Diabetici, nezúfajte! Aj vy si môžete na Vianoce pochutnať na medovníčkoch, lineckých koláčikoch, vanilkových rožkoch a iných dobrotách.

22.12.2019 06:00
vianočné pečivo, medovníky, košík Foto:
Ilustračné foto.
debata

Linecké koláčiky

Potrebujeme: 125 g mandľovej múky (1 SJ), 1 lyžičku prášku do pečiva (0 SJ), pol lyžice vanilkového sukrinu (0 SJ), 30 g sukrinu na posýpanie (0 SJ), 1 vajíčko (0 SJ), štipka soli (0 SJ), 50 g mäkkého masla (0 SJ), džem bez cukru 100 g (5 SJ)

Postup: Zo surovín zamiesime hladké, nelepivé cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na pol hodiny do chladničky. Potom ho natenko vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie. Vrchný papier oddelíme a vykrajujeme malé koláčiky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C asi 15 minút. Spojíme džemom bez cukru a posypeme práškovým sukrinom.

Celá dávka zodpovedá 6 SJ.

Müsli tyčinky

Potrebujeme: 150 g vločiek, 180 g lieskových orechov, 2 PL sezamu, 100 g slnečnicových semienok, 150 g brusníc, 140 g sirup agáve, 4 lyžice dia džemu, 80 g masla

Postup: V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme sirup a povaríme na miernom ohni. Potom pridáme oriešky, semienka, ovocie, vločky a džem. Miešame, kým nevznikne úplne lepkavá masa (ak treba, pridáme ešte sirup). Potom masu dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Rozotrieme navlhčenou lyžicou. Dáme do vyhriatej rúry na 170 °C a pečieme asi 20 minút. Ešte teplé upečené cesto krájame na 30 rovnakých tyčiniek.

1 tyčinka zodpovedá: cca 1 SJ

Linecké hviezdičky zo špaldovej múky

Potrebujeme na 26 kúskov: 100 g špaldovej múky, 70 g masla, 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva, trochu škorice, štipku soli, pol lyžice studenej vody, 30 g medu, PL sladkej smotany

Postup: Zo všetkých surovín spracujeme cesto. Cez igelit ho rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme malé hviezdičky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C cca 15 minút.

3 hviezdičky zodpovedajú cca 1 SJ

Video
Koláč je naozaj výborný. Je osviežujúci, ľahučký a chutný. Tento recept je ďalšou inšpiráciou na to, ako pridať tvaroh do vášho jedálnička. Pripravené podľa receptu od Cesminaz.

Orechové gombíčky s džemom

Potrebujeme na 25 kúskov: 150 g hladkej múky, 100 g Hery, 50 g mletých vlašských orechov, (80 g džem bez cukru)

Postup: Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Dáme do fólie a odložíme na chladné miesto odpočinúť. Cesto rozdelíme na 25 kúskov a z každého kúska urobíme guľku, ktorú položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Opakom varešky urobíme do stredu malú jamku, do ktorej dáme trošku džemu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 10 až 15 minút.

2 kúsky zodpovedajú cca 1 SJ

Keksíky s džemom pre diabetika ozdobené čokoládou

Potrebujeme na 20 kúskov: 160 g hladkej múky, 80 g cukor stévia v prášku, 1 vajce, 50 g masla, 1/2 prášku do pečiva, soľ, nastrúhaná pomarančová kôra, (60 g džemu bez cukru, 50 g horkej dia čokolády), papier na pečenie.

Postup: V miske zmiešame suroviny (okrem džemu a čokolády) a spracujeme na hladké cesto. Prikryjeme fóliou a dáme na chladné miesto odpočinúť asi na hodinu. Rozdelíme na 20 kúskov a v rukách vytvarujeme guľky vo veľkosti vlašského orecha a uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do cesta urobíme opakom varešky jamku, ktorú naplníme džemom. Pečieme v predhriatej rúre asi 15 minút pri teplote 200 °C. Po vychladení ozdobíme roztopenou čokoládou.

2 kúsky zodpovedajú 1,5 SJ

Niekoľko receptov aj pre nediabetikov na Varecha.sk

Orechové medovníčky bez vajíčka

Potrebujeme: 60 g špaldovej hladkej celozrnnej múky, 40 g mletých vlašských orechov, 10 g zero cukru, 30 g medu, 15 g masla, 3 g sódy bikarbóny, 1 PL mlieka, 1 PL vody, 1/2 ČL mletej škorice, 1/4 ČL mletých klinčekov

Postup: Maslo, zero cukor a med rozpustíme, necháme vychladnúť, potom pridáme ostatné suroviny. Vypracujeme cesto, ktoré aspoň na hodinu odložíme do chladničky. Potom rozvaľkáme (na výšku cca 0,5 cm), povykrajujeme, nemusíme ničím natierať a pečieme pri 160 °C cca 15 až 20 minút.

Z tohto množstva surovín vyjde cca 30 väčších medovníčkov (každý má okolo 0,2 SJ) a 20 malých hviezdičiek (každá má 0,02 SJ).

Medovníčky

Potrebujeme: 350 g hladkej múky – 23 SJ, 120 g fruktózy – 10 SJ, 30 g medu – 2 SJ, 2 vajcia, 40 g mletých orechov – 0,5 SJ, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 5 drvených klinčekov, 1 ČL mletej škorice, orechy na ozdobenie

Postup: Všetky suché zmesi premiešame spolu. Pridáme vajcia a med. Vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň hodinu odpočívať. Potom rozvaľkáme na hrúbku necelého centimetra, formičkami vykrojíme ľubovoľné tvary a uložíme na plech vystlaný papierom. Pred pečením potrieme medovníky rozšľahaným vajcom a navrch mierne zatlačíme oriešok. Pečieme pri teplote 200 °C cca 5 minút.

Medovníčky majú spolu 35,5 SJ, SJ na 1 ks vypočítame podľa počtu hotových kusov.

Linecké sušienky

Potrebujeme: 400 g celozrnnej pšeničnej múky – 27 SJ, 200 g masla, 110 g fruktózy – 11 SJ, trochu mletých vlašských orechov, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli

Postup: Orechy pomelieme, zmiešame s múkou, fruktózou, práškom do pečiva a so soľou, pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme, vykrajujeme rôzne tvary asi 0,5 cm hrubé, poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme pri 150 °C, kým nezružovejú.

Z tejto dávky je cca 110 ks malých sušienok, celkovo majú 38 SJ, t.¤j. 1 ks má cca 0,34 SJ.

Mandľové keksíky

Potrebujeme: 80 g mandľovej múky, 30 g sukrinu, 1 bielok, 1/4 lyžičky vanilky, štipku soli

Postup: Bielok vymiešame na tuhý sneh, pridáme vanilku a soľ. V druhej miske zmiešame mandľovú múku a sukrin. Zmiešame a po lyžičkách dávame na plech, prípadne tvarujeme guľôčky, ktoré na plechu stlačíme na placky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 30 minút.

Vanilkové rožky

Potrebujeme: 70 g čerstvého masla, 35 g sukrinu, 35 g mletých orechov, 87,5 g mandľovej múky

Postup: V miske vypracujeme cesto, z ktorého šúľame valčeky a vytvarujeme rožteky. Poukladáme na papier na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch, kým nezružovejú. Hotové rožky môžeme posypať práškovým sukrinom alebo ich v ňom obaliť, prípadne konce namočiť do horkej čokolády.

Z tejto dávky je cca 25 ks, celkovo majú 1,13 SJ (orechy 0,5 SJ, mandľová múka 0,63 SJ), takže 1 ks = 0,045 SJ.

Mandľové koláčiky

Potrebujeme: 50 g mletých mandlí, 30 g masla, 15 g mletých vlašských orechov, 3 kvapky čírej stévie

Postup: Všetko zmiešame, vznikne mierne lepkavá hmota, mokrou rukou tvarujeme koláčiky rôznych tvarov a poukladáme na papier na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C cca 20 minút (posledných 5 minút len zhora, aby zružoveli a spodok sa neprichytil). Po upečení ozdobíme čokoládou alebo posypeme práškovým sukrinom a necháme vychladnúť na plechu.

Z tejto dávky je cca 30 malých koláčikov, všetky spolu majú 0,57 SJ (počíta sa len mandľová múka – 0,36 SJ a orechy – 0,21 SJ).

Orechové cookies

Potrebujeme: 50 g vlašských orechov (z toho 20 g nadrobno nakrájaných a 30 g mletých) – 0,71 SJ, 6 g čokolády (70 %) nastrúhať na hrubom strúhadle alebo nakrájať – 0,195 SJ, 1 vajce, 8 kvapiek stévie, trochu ľanových semiačok a slnečnice

Postup: Všetko zmiešame – vznikne lepkavá masa, z ktorej mokrou rukou alebo dvomi malými lyžičkami tvarujeme guľôčky. Na plechu na papieri na pečenie stlačíme, aby vznikla malá placka (cca 0,5 cm na výšku, priemer 2 – 3 cm) a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 20 až 25 minút. Slnečnica, ľanové zrniečka, nakrájané orechy a kúsky čokolády v nich urobia svoje – vzhľadom aj chuťou naozaj pripomínajú cookies.

Z uvedeného množstva je cca 34 koláčov, celkovo majú 0,9 SJ, takže 1 ks = 0,026 SJ.

Kokosové keksíky

Potrebujeme: 100 g mletých mandlí (mandľovej múky), 1 PL oleja, 1 vajce, 1 PL strúhaného kokosu

Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame – vznikne lepkavá hmota. Lyžičkou naberáme guľôčky, ktoré obaľujeme v kokose. Vytvoríme placku a vidličkou stlačíme vrch. Pečieme na papieri na pečenie na 160 °C doružova. Jeden kus do SJ nepočítame.

Venčeky z odpaľovaného cesta

Potrebujeme: 2 dl vody, štipku soli, 70 g masla, 110 g polohrubej múky, 3 vajcia

Postup: Do hrnčeka dáme variť vodu so štipkou soli a maslom. Potom prisypeme polohrubú múku, stále miešame a necháme na ohni dovtedy, kým cesto neodchádza od nádoby a varešky. Do vychladnutého cesta metličkou zamiešame postupne vajíčka. Cesto dáme do vrecúška na striekanie s ozdobným špicom a venčeky striekame na slabo pomastený plech. Pečieme v horúcej rúre (230 stupňov) asi 8 minút, potom dopekáme asi na 160 °C – asi 15 minút do jemného zhnednutia. Vychladnuté venčeky prekrojíme, plníme krémom, šľahačkou, kyslou smotanou, ovocím…

Makovo-orechový dezert

Potrebujeme: 200 g masla, 50 g fruktózy – 5 SJ, 5 vajec, 200 g mletých vlašských orechov – 3 SJ, 200 g mletého maku – 4 SJ, 2 ČL pomarančového likéru alebo pomarančovej šťavy, marhuľový džem na potretie – 1 SJ, tuk a strúhanku na vymastenie a vysypanie tortovej formy (s priemerom 24 cm)

Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s fruktózou dopenista. Vajcia rozbijeme a žĺtky pridáme k maslu. Postupne vmiešame mak a orechy. Do cesta tiež pridáme pomarančový likér alebo šťavu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame do cesta. Celú hmotu vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 °C (teplovzdušná rúra 160 °C) asi 45 minút. Keď sa cesto zdvihne, vyskúšame, či už je upečené. Upečený koláč necháme trochu vychladnúť, uvoľníme ho z formy a preklopíme na dosku alebo tácku. Povrch ešte vlažného koláča potrieme marhuľovým džemom.

Celý koláč má 13 SJ, SJ na 1 ks záleží na tom, na koľko kusov ho nakrájame.

Tvarohový koláč

Potrebujeme: 4 vajcia, 75 g masla, 750 g tvarohu – 3 SJ, 75 g sukrinu, 1/2 prášku do pečiva, 5 PL mandľovej múky, štipku soli, rumovú, vanilkovú alebo maslovú arómu

Postup: Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame so sukrinom, pridáme zmäknuté maslo, tvaroh a vymiešame na hladkú hmotu. Potom pridáme mandľovú múku a prášok do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Formu vymastíme maslom alebo do nej dáme papier na pečenie, nalejeme cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C cca 60 minút, ku koncu pečenia vrch prikryjeme, aby sa nespálil.

Zo všetkých surovín rátame len tvaroh, SJ na jeden kus vypočítame podľa toho, na koľko kusov hotový koláč nakrájame. Do cesta je možné pridať aj hrozienka, potom ich ale treba započítať do SJ.

Vysvetlivky: PL – polievková lyžica, ČL – čajová lyžička, SJ – sacharidová jednotka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strava diabetika #vianočné pečenie