Do dvanástej liter tekutín. Bez kávy a alkoholu. Dodržiavate?

Viac ako 60 % našej telesnej hmotnosti tvorí voda. Vody máme najviac v krvi, až 91 %. Dodržiavanie pitného režimu však "v krvi" mnohí nemáme.

15.12.2019 12:00
ibištek, ovocný čaj, Foto:
Ibištek býva súčasťou ovocných a bylinných čajových zmesí.
debata

Pijem málo tekutín a viem o tom. Pripúšťa to aj štyridsiatnička Alena, ktorá má pomerne stresujúce zamestnanie, často sa presúva z miesta na miesto v rámci jedného mesta, ale aj lietadlom v rámci viacerých krajín.

„Často sa zbadám, až keď ma popoludní začne pobolievať hlava. Uvedomím si, že som dopoludnia okrem káv takmer nič nevypila. Ráno k raňajkám síce povinne vypijem pohár pramenitej vody s kvapkou citróna, ale potrebný liter tekutín dopoludnia určite nedodržiavam. Keď sa presúvam v aute, nemám čas behať na toaletu. A toalety mám ďaleko aj od mojej kancelárie. Už keď tam musím ísť za dopoludnie raz, tak ma to obťažuje. Nemám čas piť dostatočné množstvo tekutín a nemám čas behať po záchodoch. Hrozný životný štýl aj pracovné návyky, ja viem. Takisto viem, že by som mala piť najmä čistú vodu, ale potom mám pocit, že už mi v bruchu len žaby budú kŕkať. Osobne mám radšej nejakú príchuť, aj preto si ráno do vody kvapnem aspoň trocha šťavy z citróna. A keď ma už tá hlava rozbolí, mám chuť na niečo sladké, takže radšej nejakú ochutenú pramenitú vodu. Vždy lepšie ako nejaké kolové softdrinky, nie?“

Do dvanástej liter tekutín

Smäd dobre uhasí nápoj s maximálnym obsahom cukru do 2,5 percenta. Nápoje s vysokým obsahom cukru pocit smädu nezaháňajú, naopak, vyvolávajú ho. Je to najmä voda, čo nás „drží nad vodou“. Človek by mal do dvanástej napoludnie vypiť liter tekutín, a alkohol, káva či silné čierne čaje by sa do pitného režimu zarátavať nemali.

Tekutiny by sme mali predovšetkým piť pomedzi hlavné jedlá a najlepším indikátorom správneho zavodnenia organizmu je farba moču. Mal by byť svetlý až bezfarebný. Samozrejme, najvhodnejšími nápojmi na každodenné opakované pitie a najmä uhasenie smädu sú voda, pramenité a minerálne vody (nízko- a stredneminera­lizované), bylinkové čaje, vody s výťažkami z bylín, listov, vňatí. 100 % ovocné a zeleninové šťavy slúžia skôr na doplnenie vitamínov a minerálov a mlieko je napríklad považované za potravinu.

Ochutené balené vody

<A> Dnes sú ľudia aj v oblasti nápojov naklonení rôznym novinkám a módne sú aj rozličné exotické príchute. Svoje robí aj cestovateľský boom, kedysi ľuďom nič nehovorili príchute ako kokos, lotos, limetka, zázvor či ibištek poznali maximálne z fotografií a z okrasných záhrad. Výrobcovia stále inovujú a vzniká množstvo zaujímavých kombinácií. Záujem o ochutené minerálne a pramenité vody neustále stúpa.

Ľuďom už nejde len o osvieženie, ale oceňujú aj príjem minerálnych látok, nižší obsah energie. Jednoducho, do popredia sa dostáva konkrétna pridaná hodnota, ktorá uspokojí nároky a životný štýl jednotlivcov. V nápojoch sa oceňuje zabezpečenie kvalitnej hydratácie organizmu, nízky obsah kalórií, žiadne umelé sladidlá ani farbivá. Ak už má ísť o ochutenú pramenitú vodu, na rozdiel od minulosti spotrebitelia uprednostňujú štandardný cukor. Časy kedysi módnych umelých sladidiel sú preč.

Rozdiel medzi vodami – pramenitou a z vodovodu

  • Pramenitá voda: Vybraný druh mikrobiologicky bezchybnej, kvalitnej prírodnej pitnej vody z podzemného zdroja. Pramenitá voda sa nesmie podrobiť žiadnej úprave okrem oddeľovania nestabilných zložiek, ako sú napr. zlúčeniny železa a síry, prípadne fluoridov, alebo odstraňovania oxidu uhličitého povolenými metódami. Zakazuje sa jej dezinfekcia aj pridávanie baktérie ničiacich látok. Okrem oxidu uhličitého k nej nemožno pridať žiadne iné látky. Obsah látok v pramenitej vode musí vyhovovať požiadavkám na kvalitu pitnej vody.
  • Pitná voda z vodovodu: Upravená podzemná alebo povrchová voda, ktorá spĺňa požiadavky zdravotnej bezchybnosti, preto sa môže využívať na hromadné zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou. Je určená na varenie, prípravu potravín alebo na iné domáce účely. Surová povrchová alebo podzemná voda, ktorá sa využíva pri príprave na pitnú vodu, je biologicky znečistená. Musí sa preto dezinfikovať, aby sa stala vhodnou na pitie. Spôsob dezinfekcie závisí od miestnych požiadaviek tak, aby sa zabezpečila mikrobiologická bezpečnosť.

Zaujímavosti o ibišteku (hibiscus)

  • opadavý ker, ktorý pochádza z Ázie a dorastá až do výšky dvoch metrov
  • kvet ibišteka osloví nielen výnimočným tvarom, ale aj vôňou, dosahuje veľkosť približne 10 cm
  • táto rastlina má okolo 200 ďalších druhov
  • za liečivé druhy sa považujú Ibištek sudánsky, Ibiš ružový a Ibištek jedlý. Ibištek sudánsky pomáha pri depresiách, zlepšuje náladu a dodáva energiu. Ibiš ružový podporuje obličky a lieči močové cesty. Ibištek jedlý obsahuje množstvo bielkovín, vápnika, fosforu a horčíka.
  • ibištek existuje v rôznych farbách (fialová, biela…) a nie iba v typicky červenej
  • býva súčasťou ovocných a bylinných čajových zmesí
  • v našich končinách sa ibištek používa najmä na liečbu horných dýchacích ciest, na zmiernenie tráviacich ťažkostí a problémov so zápchou aj na podporu obehového systému
  • podľa odborných zdrojov 15–30¤% ibišteka tvoria rastlinné kyseliny vrátane kyseliny jablčnej, kyseliny citrónovej a kyseliny vínnej, medzi ďalšie prospešné zložky patria flavonoidy a antokyaníny, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a podporujú činnosť srdca
  • z dužinatých kvetných kalichov chrániacich semienka sa vyrábajú marmelády a džúsy, v niektorých krajinách sa zas kvety ibišteka používajú na prípravu zdravých šalátov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #minerálka #ibištek