Aby brucho cez sviatky nebolelo...

Vyprážaný kapor, dvadsať druhov vianočného pečiva a jedna návšteva za druhou... To všetko dá žalúdku poriadne zabrať.

25.12.2019 06:00
rodina, vianoce, večera Foto:
Existuje pár trikov, ako znížiť príjem kalórií a zároveň sa zásobiť dôležitými živinami.
debata

Veľa nezdravého jedla a málo pohybu, čo najviac pohody, smiechu a ničnerobenia, si vypýta svoju daň. Prejedanie, nadúvanie, pocit ťažkých nôh a zlý spánok… Nemusí to tak byť. Máme pre vás tie najlepšie výživové tipy, aby ste sa počas voľných dní cítili naozaj pohodlne.

Zdravé sviatočné menu

Kapor, hus, kačica… Existuje pár trikov, ako znížiť príjem kalórií a zároveň sa zásobiť dôležitými živinami. Jedna artičoka ako predjedlo aktivuje črevá. Brusnicová omáčka, ktorou zas ochutíme hydinu, potláča chuť do jedla. A ak ako prílohu zvolíte zelenú zeleninu, dodáte si chlorofyl. Je to prírodný antioxidant, ktorý potláča zápaly. Zelené farbivo má tiež odkysľujúci účinok a zvyšuje odolnosť buniek. K dezertu by ste si tentokrát mohli dať namiesto kávy matcha čaj. So svojimi horkými látkami podporuje pečeň v trávení tukov. Naservírujte si aj papáju – pôsobí zásadito a obsahuje enzým papaín, ktorý podporuje štiepenie proteínov, absorbuje a vylučuje toxické látky.

Sila korenia

Aj pri konzumácii vianočného pečiva si môžete osvojiť zopár účinných trikov. Najlepšie, ak si ho upečiete sami. Tvorivé pečenie odstraňuje napätie a tiež môžeme redukovať cukor. V mnohých receptoch sa ho totiž uvádza až prehnané množstvo. Navyše, keď uberieme z cukru, viac vo vianočných koláčikoch pocítime ostatné prísady. Dobrým výberom sú anízové mesiačiky, škoricové hviezdičky alebo vanilkové rožky. Aníz, škorica či vanilka potláčajú chuť do jedla a podporujú tiež trávenie.

Čas oddychu

Nezabudnite, že aj počas vianočných sviatkov by ste mali mať medzi hlavnými jedlami odstup aspoň päť hodín. Ak totiž jeme permanentne, hladina cukru v krvi neklesá. To vyčerpáva metabolizmus, dostavujú sa ataky hladu a cítime sa skutočne vyčerpane. Doprajte si prechádzku, podporíte tým trávenie. Budete sa cítiť oveľa lepšie, čo je predpokladom pre kvalitne strávený čas s rodinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #prechádzka #vanilka #vlčí hlad #nadúvanie #aníz