Jeho pôvodným domovom je východná a južná Európa. Štipľavá chuť a ostrá vôňa je charakteristická pre čerstvo strúhaný chren. Čím je starší, tým je jemnejší. Čas zberu je na jeseň, resp. na jar, pretože vtedy je najbohatší na vitamíny.
Zdravá ostrosť v koreni
Zložky chrenu majú antibakteriálny, čistiaci účinok, podporujú prekrvenie. Okrem horčičného oleja stoja za zmienku aj minerály a vitamín C. Chren podporuje činnosť obličiek, pomáha pri ochoreniach a zápaloch močového mechúra a stimuluje trávenie. Pomáha znižovať hladinu lipidov v krvi a normalizovať triglyceridy. Jeho vitamíny a éterické oleje s účinnou látkou sinigrín majú antibiotický účinok, vďaka čomu sa odporúčajú ako prevencia proti prechladnutiu. Chren je teda druh prírodného antibiotika. Práve v zime by sa mal preto častejšie zaraďovať do jedálnička.
Stručný prehľad zložiek:
Dvakrát toľko vitamínu C ako citrón
Vitamíny B1, B2 a B6
Cenné minerálne látky (sodík, draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo)
Antibiotické látky (sinigrín)
Éterické oleje
Vedľajší účinok
Zložky koreňa môžu podráždiť žalúdok a obličky. Preto to s ním netreba preháňať.
Spracovanie
Očistite najprv koreň, potom ho ošúpte. Pozor, uvoľňujú sa pritom oleje, takže určite potečú slzy, podobne ako pri krájaní cibule. Očistený chren namočte asi na tridsať minút do vody, vďaka tomu bude mať potrebnú pevnosť na strúhanie (nebude potom ako guma, ale pekne pevný). Pri strúhaní musí byť pod 90 stupňovým uhlom, inak bude vláknitý a rozstrapkaný.