Päť dôvodov, prečo je žerucha taká zdravá

Špeciálna chuť žeruchy dáva maslovému chlebu úplne iný "šmrnc". Žerucha však neboduje len svojou chuťou - dokáže chrániť aj pred osteoporózou. Čítajte, prečo je taká zdravá.

08.01.2020 06:00
Zázračná žerucha - jedzte ju a vráti vám mladosť Foto:
Žerucha znižuje aj riziko rôznych onkologických chorôb.
debata

Žerucha je rastlina z čeľade kapustovité a podľa odrody môže mať mierne pikantnú až horčičnú príchuť. Je populárnou rastlinkou, ktorá zdobí a ochucuje maslový chlieb, dobre sa však uplatní aj v polievkach a mäsových jedlách. Aj z hľadiska zdravia má čo ponúknuť. Zelené lístky sú bohaté na dôležité živiny a prísady, ktoré sú nevyhnutné pre zdravú výživu.

Plná dôležitých živín

Malé zelené lístky ponúkajú množstvo dôležitých živín, ktoré naše telo potrebuje na udržiavanie funkcií orgánov. Žerucha má tiež extrémne nízky obsah kalórií, tukov a sacharidov, preto sa hodí do nízkosacharidovej diéty. Pomáha aj pri vlčom hlade.

Kyselina listová

Obzvlášť bohatá je žerucha na kyselinu listovú. So svojimi 110 mikrogramami na 100 gramov porazila dokonca hrášok aj paradajky. Vitamín rozpustný vo vode hrá zásadnú úlohu pri delení buniek a ich raste, preto jej potrebujú tehotné ženy viac.

Vitamín K

Dôležitý vitamín K je v žeruche zastúpený s 250 mikrogramami na 100 gramov, ale len v žeruche potočnej. Vitamín rozpustný v tukoch je v našom tele potrebný hlavne na zrážanie krvi. Medzi ďalšie potraviny, ktoré obsahujú vitamín K, patrí rukola, špenát či valeriánka poľná.

Draslík

Aj draslík sa vyskytuje v žeruche, a to vo veľkom množstve, 550 miligramov na 100 gramov, vďaka čomu sa zaradila medzi potraviny najbohatšie na draslík. Táto minerálna látka je mimoriadne dôležitá pri prenose nervových impulzov a pri udržiavaní acidobázickej rovnováhy.

Vápnik

Aj vápnik obsahuje žerucha a viac ako tvaroh (214 miligramov na 100 gramov). Táto minerálna látka je nevyhnutná pre stavbu našich kostí a zubov. Mierne ostré lístky môžu byť veľmi užitočné pri pokrývaní našich denných potrieb vápnika.

Znižuje riziko šedého zákalu

Oči hrajú v našom každodennom živote mimoriadne dôležitú úlohu. Ich ochorenia sú veľmi obmedzujúce. Pravidelnou konzumáciou žeruchy možno znížiť riziko šedého zákalu, zodpovedný je za to vysoký obsah vitamínu C.

Dobrá pre srdce

Ak chcete spraviť pre svoje srdce niečo dobré, jedzte žeruchu. Tieto zelené lístky boli už viackrát vedecky skúmané. Jedna zo štúdií zistila súvislosť medzi týmto typom rastlín a kardiovaskulárnymi chorobami. Konzumácia žeruchy znížila u testovaných osôb riziko srdcových chorôb až o 15,8 percent. Okrem toho má žerucha vysoký obsah betakaroténu. V tejto súvislosti sa preukázal protizápalový účinok betakaroténu a jeho pozitívny vplyv na kardiovaskulárne choroby.

Môže chrániť pred osteoporózou

Toto tvrdenie sa pripisuje žeruche najmä z dôvodu, že vitamín K znižuje riziko osteoporózy. V rámci štúdie vedci preukázali jasné spojenie medzi príjmom vitamínu K a zlepšenou kvalitou kostí. Vitamín vedie k zlepšeniu hladiny určitého proteínu, ktorý hrá veľkú úlohu pri metabolizme našich kostí. To môže znížiť rozvoj osteoporózy. Príjmom vitamínu K by sa malo znížiť aj riziko zlomenín. Oplatí sa preto zaradiť žeruchu do jedálnička, pretože je to jedna z potravín s najvyšším obsahom vitamínu K. Ale aj vápnik, horčík a draslík posilňujú kosti.

Môže chrániť pred rôznymi druhmi rakoviny

Ako mnohé rastlinné potraviny (baklažán alebo brusnice), aj žerucha znižuje riziko rôznych onkologických chorôb. Niekoľko štúdií skúmalo, že izotiokyanáty vyvolávajú bunkovú smrť nádorových alebo rakovinových buniek, a teda majú preventívny účinok. Vedcov predovšetkým zaujímala rakovina pľúc a prostaty. Izotiokanáty sú podskupinou glukosinolátov a patria medzi druhy fytochemikálii. Tieto látky dodávajú potravinám mierne štipľavú chuť a nachádzajú sa napríklad v bielej a červenej reďkovke, kapuste či horčici.

V ajurvéde a pri detoxikácii

Žerucha sa používa aj v ajurvéde – uvádza sa, že má pozitívny vplyv na bolesť svalov, hnačky a sexuálnu nechuť. Lístky by mali pomôcť aj pri hypertyreóze. Žerucha sa tiež používa na detoxikáciu tela. Diuretický účinok rastliny by mal zabezpečiť vyplavenie toxínov z tela. Horčičné oleje môžu zabíjať vírusy, baktérie a huby, tým pádom môže žerucha pomôcť aj pri prechladnutí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #osteoporóza #kyselina listová #šedý zákal #žerucha