Osem vecí, ktorým sa treba pri migréne vyhnúť

Pulzujúca bolesť hlavy, trýznivá migréna... Čítajte, ktorým ôsmim potravinám a výživovým chybám by sa mali pacienti s migrénou ako potenciálnym spúšťačom radšej vyhnúť.

15.01.2020 06:00
migréna, bolesť hlavy, hlava, mozog, Foto:
Potraviny, ktoré obsahujú cukor sú častým spúšťačom migrény.
debata

Existuje viac ako 150 rôznych typov bolestí hlavy – k najčastejším patrí migréna. Vyznačuje sa ostrou bolesťou, ktorá sa opakuje v nepravidelných intervaloch. Sprevádza ju neznesiteľná pulzujúca bolesť hlavy, citlivosť na svetlo, zvuky a pachy a nevoľnosť. Stále nie je jasné, čo presne tieto záchvaty vyvoláva. Stres, málo spánku a kyslík podporujú bolesť rovnako, ako nesprávna strava.

Keďže každý človek reaguje inak, nie je preto možné presne povedať, ktoré potraviny môžu ataky migrény vyvolať. Existujú však dôkazy, že tieto jedlá a výživové chyby bolesť ešte posilňujú. Preto ak máte pochybnosti, keď sa ozve pulzujúca bolesť, vyhnite sa týmto ôsmim potravinám.

Týchto 8 potravín môže spôsobiť migrénu:

Kofeín
Káva a kofeínové nápoje zvyšujú vyplavovanie horčíka a noradrenalínu – čo môže viesť k záchvatom migrény. Dôležité je neprestať piť kávu zo dňa na deň, ale dávku postupne znižovať, pretože aj abstinenčné príznaky môžu spôsobiť silné bolesti hlavy.

Sladkosti
Potraviny, ktoré obsahujú cukor, sladené nápoje a sladkosti, sú častým spúšťačom migrény. Jedzte pravidelne, pretože aj pokles hladiny cukru v krvi môže podporovať bolesti hlavy. Najvhodnejšie je celozrnné pečivo a veľa ovocia a zeleniny. Mimochodom, aj syntetické sladidlá, ako napríklad aspartám sú pre osoby trpiace migrénou veľmi nebezpečné.

Zlé tuky
Aj strava bohatá na tuky podporuje bolesti hlavy, bráni tvorbe sérotonínu.

Alkohol
Predovšetkým červené víno a pivo môžu spôsobiť záchvat migrény. Biele víno na tom nie je tak zle.

Biogénne amíny
Predovšetkým tyramín a histamín sa považujú za najčastejšie spúšťače atakov. Vo veľkých dávkach sa nachádzajú v zrelých syroch, červenom víne, nakladaných rybách, citrusoch, orechoch, údeninách, jahodách či paradajkách… Aj čokoláde by ste sa mali kvôli histamínu, ale aj kvôli fenyletylamínu radšej vyhýbať.

Prísady
„Ochucovadlá“ ako je glutamát a arómy môžu spôsobiť migrénu, nachádzajú sa hlavne v polotovaroch. Najlepšou alternatívou je čerstvé, doma pripravované jedlo. Ak sa neviete vzdať polotovarov, skontrolujte aspoň ich etiketu. Čím je zoznam prísad kratší, tým lepšie. Ak však polotovar obsahuje glutamát alebo kvasnicový extrakt, radšej ho nekupujte.

Nedostatok tekutín
Migréna môže naznačovať aj to, že ste príliš málo pili, pretože nedostatok vody znamená telesný stres. Odborníci radia vypiť za deň aspoň jeden a pol litra vody – čím viac, tým lepšie.

Nepravidelná strava
Koho trápia bolesti hlavy, nemal by vynechávať žiadne hlavné jedlo. Hladina cukru v krvi ostane na konštantnej úrovni iba pri pravidelnom prísune stravy – pri nepravidelnom stravovaní ľahko nastáva hypoglykémia, ktorá spôsobuje bolesti hlavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sérotonín #kofeín #stres #migréna #cukor #histamín