Správnu stravu pre zdravú črevnú flóru dosiahnete nasledujúcimi opatreniami:
Zelenina ako základ
Zelená, oranžová, žltá, červená, fialová, biela – zelenina by mala skončiť na tanieri vo všetkých variantoch, najlepšie každý deň na obed. Jej sekundárne rastlinné látky majú silu: Udržujú nás mladých, bojujú proti chorobám, miernia zápaly, tlmia rakovinové bunky a ešte oveľa viac. Zelenina poskytuje vlákninu, ktorá je pre fungovanie čreva nevyhnutná a okrem rakoviny hrubého čreva môže zabrániť aj iným chorobám ako sú srdcové problémy či cukrovka.
Príchod nových spolubývajúcich
Fermentované potraviny ako je jogurt, kyslá kapusta, nakladané uhorky, kefír, kombucha či sójová omáčka poskytujú nášmu telu priaznivé baktérie. Nazývajú sa probiotiká a dokázateľne posilňujú imunitný systém.
Kŕmte dobré mikróby
Cibuľa, pór a cesnak, jablká, artičoky, čakanka, topinambur, paštrnák, kostihoj, ale aj banány, celozrnné obilniny a rezistentné škroby z vychladnutých cestovín, ryže alebo zemiakov sú takzvané prebiotiká a tým pádom obľúbenými potravinami našich „podnájomníkov“.
Veľa pite
Pitný režim je veľmi dôležitý, vypite denne aspoň 1,5 litra nesladených nápojov. Zahrňte sem len vodu z vodovodu, minerálnu vodu, nesladené čaje a čiernu kávu bez cukru.
Menej živočíšnej stravy
Mäso obsahuje málo balastných látok, ale veľa omega-6 mastných kyselín, ktoré poháňajú zápalové procesy.
Vyhýbajte sa tzv. fastfoodu
Umelé prísady, veľa cukru a škodlivých transmastných kyselín môže mať negatívny vplyv na črevnú flóru a sliznicu a tiež podporujú zápal.
10 top potravín vhodných pre črevo
Ak chcete mať zdravé črevo, pravidelne by ste dať zelenú týmto potravinám:
Bobuľové ovocie
Dodávajú balastné látky, obsahujú málo cukru, zato však protizápalové fytochemikálie.
Zelená listová zelenina
Obsahuje minerálne látky (horčík a draslík), veľa vlákniny a horké látky podporujúce trávenie.
Chia a ľanové semienka
Vo vode rozpustné látky z jadier napučia v žalúdku a stimulujú tým trávenie.
Jogurt
Táto probiotická potravina podporuje črevnú flóru a tým aj imunitný systém.
Cestoviny, ryža, zemiaky
Rezistentné škroby sú obľúbenou potravinou prospešných črevných baktérií.
Kyslá kapusta
Obsahuje probiotické baktérie mliečneho kvasenia, ktoré spôsobujú hotové zázraky.
Sušené ovocie
Keďže viažu vodu, sú osvedčeným domácim liekom na zápchu. Bodujú aj svojím obsahom minerálnych látok.
Pšeničné a ovsené otruby
Patria k potravinám bohatým na vlákninu a podporujú bezproblémový „prechod“.
Čierna káva
Obľúbený horúci nápoj podporuje zdravé črevné prostredie.
Cibuľa a pór
Hoci nadúvajú, majú priaznivý vplyv na črevnú flóru.