Dá sa cukrovka poraziť jedlom?

Slovensku sa to ako prvej krajine na svete, ktorá liečbu na základe poznatkov o účinkoch "cielenej biochémie potravín“ rozbehla, podarilo.

30.01.2020 06:00
Janka Lejavová Foto:
Diabetologička Janka Lejavová z Liptovského Mikuláša.
debata (19)

Diabetologička Janka Lejavová z Liptovského Mikuláša a jej tím totiž svojich pacientov liečia s pomocou unikátneho stravovacieho protokolu NFI z anglického "natural food interactions“, čo je vlastne stravovanie s využitím chemického vplyvu jednotlivých zložiek potravín.

Celkovo sa u nás touto metódou lieči viac ako dvesto diabetikov. Doktorka Lejavová a jej tím majú na tomto stravovacom protokole okolo šesťdesiat pacientov s cukrovkou 2. typu v regióne Liptovský Mikuláš, ktorí dohromady schudli vyše tisíc kilogramov. Takmer všetkým sa výrazne zlepšila priemerná hladina cukru a tukov v krvi a mohli znížiť, niektorí až úplne vysadiť lieky na cukrovku a inzulín.

Prvý pacient stále neberie lieky na cukrovku

"Ide o diétu, ktorá je založená na rastlinných zdrojoch potravy a dočasne vylučuje živočíšne zdroje ako mäso, mlieko, mliečne výrobky či vajcia. Nejde však o bežnú vegánsku diétu,“ vysvetľuje docent Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej asociácie. "Priekopníckym špecifikom NFI sú vzájomné kombinácie rastlinných zložiek potravy, ktoré sú prispôsobené konkrétnemu pacientovi na základe jeho parametrov, laboratórnych výsledkov i aktuálne predpísanej liečby. NFI protokol využíva viaceré fyziologické procesy v organizme a ich prepojenia, predovšetkým na úrovni tukov a sacharidov.

Cieľom diéty je obnovenie citlivosti na inzulín a ďalších porušených mechanizmov. Spoľahlivým účinkom je významná úprava hladín cukru v krvi, glykovaného hemoglobínu, a to až do tej miery, že je možné postupne znižovať antidiabetickú liečbu vrátane inzulínu a v mnohých prípadoch ju celkom vysadiť. Súbežným efektom je pokles telesnej hmotnosti – u obéznych pacientov bežne až o 20 až 30 kg počas 3 až 6 mesiacov. Ďalej úprava krvného tlaku a tiež krvných tukov vrátane LDL-cholesterolu. Na diéte máme niekoľko pacientov s vynikajúcimi výsledkami,“ dodáva tento známy odborník na diabetológiu.

"Prvý pacient, ktorý bol nastavený na NFI protokol v júni 2018, mohol vysadiť liek metformín začiatkom augusta toho istého roku, v novembri 2018 ukončil inzulínovú liečbu a v decembri ukončil protokol po 23 týždňoch trvania. Tento pacient žije s cukrovkou 2. typu vyše 30 rokov, prekonal srdcový infarkt, mal vážne komplikácie s upchávaním ciev v dolných končatinách a neustále priberal. Hodnoty glykovaného hemoglobínu, čo je priemer hodnôt hladín cukru v krvi za tri mesiace, sa mu neustále zhoršovali,“ vysvetľuje doktorka Janka Lejavová.

"Dávky lieku na cukrovku sme mu mohli znížiť už po dvoch týždňoch na protokole, po mesiaci sme ho úplne vysadili a po 19 týždňoch dodržiavania stravovacieho protokolu sme mohli vysadiť aj inzulín. Pacient momentálne neberie žiadne lieky na cukrovku ani na zníženie krvného tlaku, schudol 29 kg a má opakovane výborné výsledky hladín cukru v krvi aj cholesterolu. Jeho index telesnej hmotnosti (pomer váhy v kg a výšky v metroch na druhú) je 22. Norma pre štíhleho človeka je od 18,5 do 24,9.

Diéta vyžaduje disciplínu, nehladuje sa však pri nej

Diéta, samozrejme, vyžaduje režim, disciplínu a v úvodných dňoch často sebazaprenie. Výsledky sú veľmi povzbudzujúce. Výhodou diéty je, že pacient nemusí hladovať a dodržiavanie protokolu nie je celoživotné. Na „reset“ metabolizmu obvykle stačí 4 až 6 mesiacov. Po tomto čase sa pacient môže vrátiť aj ku konzumácii mäsa, rýb či mliečnych výrobkov, avšak v primeranej miere.

"NFI diéta je bezpečná, nevyžaduje žiadne lieky ani chemické látky, nenavodzuje v organizme žiadne reakcie, ktoré by u diabetika mohli byť riskantné, ani nezaťažuje organizmus nadmerným príjmom bielkovín či tukov s nepriaznivými dôsledkami na obličky či cievy, ako je to pri rôznych iných diétach, ktorých cieľom je väčšinou len zníženie hmotnosti,“ dodáva docent Martinka. Samozrejme, stravovací protokol môžu dodržiavať len ľudia, ktorí nie sú alergickí, alebo netrpia neznášanlivosťou niektorých potravín. Nevyhnutné je napríklad konzumovať vlašské orechy, ktorým sa v rámci dodržania protokolu nedá vyhnúť. Takisto sú kontraindikáciou niektoré lieky určené na riedenie krvi.

Na Slovensku sa na cukrovku lieči vyše 355-tisíc diabetikov a v priebehu roka pribudlo vyše 21-tisíc nových pacientov. Viac ako 91 % tvoria pacienti s cukrovkou 2. typu, ktorých je vyše 320-tisíc. Tento typ súvisí najmä s nezdravým spôsobom nášho života. Práve obezita je jedným z faktorov, ktoré vedú k zníženiu citlivosti na inzulín a k rozvoju diabetu 2. typu. Aj preto sa dnes hovorí doslova o "diaobezite“.

Diabetes a obezita vo svete a u nás

  • Na Slovensku bolo v roku 2018 registrovaných 355 895 diabetikov. Pacientov s diabetom 2. typu je 323 897.
  • Na Slovensku má nadhmotnosť alebo obezitu v produktívnom veku sedem z desiatich mužov a šesť z desiatich žien. Obezita sa definuje ako BMI vyššie ako 30 kg/m2.
  • Na svete žije 422 miliónov ľudí s cukrovkou a ich počet sa pri súčasnom trende do roku 2040 zdvojnásobí.
  • V Európe žije 64 miliónov diabetikov, z toho 33 miliónov žien a 31 miliónov mužov starších ako 18 rokov.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #Janka Lejavová #NFI protokol