Papája plná vitamínov: Pomôže pri celulitíde, aj odbúrať tuky

V obchodoch ju vidieť čoraz častejšie, ale len veľmi málo ľudí vie, čo s ňou, či je zdravá. Skúmať to má zmysel, pretože má čo ponúknuť...

17.02.2020 06:00
papája Foto:
Papája chutí v kombinácii so všetkým, čo sa hodí aj k melónu.
debata

Papája je totiž:

Dobrá pri celulitíde
Jeden z účinkov, ktorý sa pripisuje papáji, je posilnenie spojivového tkaniva. Papája totiž obsahuje veľa draslíka, vďaka čomu sa hodí do jedálnička, práve ako anticelulitídová potravina.

Pomáha odbúravať tuky
Enzým papaín v papáji zabraňuje ukladaniu zásobného tuku a môže dokonca pomôcť znížiť už uložený tuk, pretože oslabuje stabilitu tukových buniek.

Dobrá pre oči a pokožku
Oranžovo-červená farba dužiny prezrádza veľa – papája má vysoký podiel vitamínu A, ktorý sa inak v ovocí nachádza len vzácne. Vďaka tomu je ideálna pre krásnu pleť a tiež dobrý zrak.

Podporuje imunitný systém
Papája vyhráva, ak ju porovnáme s pomarančom. Už 100 gramov exotického ovocia pokryje so svojimi cca. 80 miligramami vitamínu C viac ako dve tretiny dennej odporúčanej dávky.

Je dobre stráviteľná
Ak máte citlivý žalúdok a často na ovocie reagujete s ťažkosťami, papája sa vám zapáči. Dužina obsahuje veľmi málo kyseliny, a preto je ovocie dobre stráviteľné.

Robí bielkovinu stráviteľnou
Ak vás po bielkovinových jedlách trápia kŕče, mali by ste si dopriať papájový dezert. Obsahuje totiž veľké množstvo enzýmu papaín, ktorý pomáha štiepiť proteín a tým pádom ho ľahšie stráviť.

Čo by ste o papáji mali vedieť

Jej druhé meno je „stromový melón“. Rastie totiž na strome a svojou okrúhlou až oválnou formou pripomína cukrový melón. Jej dužina je podobná vzhľadom aj konzistenciou, obsahuje veľa vody a je osviežujúca. Dužina v zrelej papáji je maslovo mäkká a podľa odrody môže mať svetložltú, zlatú alebo lososovú farbu. Za jej domov sa považuje južné Mexiko a Stredná Amerika. Zrelá papája je šťavnatá, jemná a sladká, chuťou pripomína zmiešaninu melóna a marhule. Nezrelá je veľmi horká. Existuje viac ako 50 druhov tohto ovocia, pričom jeden plod môže vážiť aj 9 kilogramov. Bežná papája, ktorá sa k nám dováža, však váži v priemere 500 gramov.

Aká je zdravá?

Vo všeobecnosti sa považuje za ovocie, ktoré patrí do jedálnička všetkým, ktorí chcú schudnúť. Právom. Nielen preto, že neobsahuje takmer žiadne kalórie a tuk, má takú dobrú povesť. Ona predovšetkým obsahuje veľké množstvo enzýmu papaín, ktorý pomáha tráviť bielkoviny a urýchľuje spaľovanie tukov.

Skladovanie

Zrelá papája vydrží v chladničke týždeň a pri izbovej teplote 3–4 dni. Z dužiny môžete spraviť pyré, pridať trochu citrónovej šťavy a dať zmraziť.

Tipy na prípravu

Papája chutí v kombinácii so všetkým, čo sa hodí aj k melónu. Nakrájaná na úzke plátky chutí so šunkou alebo s mätovým pestom – obe sa hodia ako prejedlo. Nakrájaná na kocky chutí v ovocných šalátoch, v kokosovo-kefírovom kréme a tiež v zeleninových šalátoch, napríklad ako nízkotučný papájovo-uhorkový šalát alebo pikantný steakový šalát.

Zo šťavnatej dužiny možno vykúzliť aj zdravé nápoje. Obzvlášť chutný je farebný mix z uhorky a papáje alebo jahodovo-papájový nápoj. Keďže sotva obsahuje ovocnú kyselinu, dobre sa znáša s kúskom limetky alebo s citrónovou šťavou. Platí to aj pre dezerty – dobrou voľbou je papája plnená citrónovým sorbetom či thajské ovocné špízy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #celulitída #vitamín C #papája #papaín