Zdravé olivy! Ochránia srdce a cievy, dodajú kyselinu listovú

Olivy patria k snáď najstarším pochúťkam svetovej histórie, napríklad stredomorská kuchyňa sa bez nich nezaobíde.

25.02.2020 06:00
olivy, olivový olej, Foto:
V stredomorskom regióne je známych viac ako 50 druhov olív, v mnohých farbách od svetlozelenej až po čiernu.
debata

Olivy totiž:

Chránia srdce a cievy
Tuk obsiahnutý v olivách pozostáva takmer výlučne z nenasýtených mastných kyselín. Preto majú pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a krvný tlak.

Sú dobré pre tehotné
Budúce mamičky by si mali častejšie pochutnávať na olivách, pretože obsahujú značné množstvo kyseliny listovej. Tento vitamín skupiny B je počas tehotenstva obzvlášť dôležitý, pretože chráni nenarodené dieťa pred vrodenými anomáliami.

Pomáhajú pri chudnutí
Jednoznačne obsahujú menej kalórií ako napríklad zemiakové lupienky. Pomerne rýchlo tiež zasýtia, takže sa nimi len ťažko dá prejesť. Postarajú sa o to, že budeme automaticky menej jesť. Mimochodom, zelené olivy sú nízkokalorické, čierne zas obsahujú viac zdravého tuku.

Sú dobré pre črevo
Olivy sú obzvlášť ľahko stráviteľné. Okrem toho „kŕmia“ prospešné baktérie, ktoré tvoria našu črevnú flóru.

Obsahujú dôležité vitamíny
Platí to rovnako pre zelené, ako aj pre čierne olivy: poskytujú dôležité vitamíny. Obsahujú relatívne vysoké množstvo vitamínov skupiny B, vitamín A a E.

Znižujú riziko cukrovky
Štúdie ukázali, že u tých, ktorí pravidelne konzumujú olivy, je menej pravdepodobné, že sa vyvinie cukrovka. Odborníci tiež uvádzajú dôležité esenciálne mastné kyseliny ako hlavný dôvod tohto pozitívneho účinku.

Čo by ste mali vedieť o olivách

V stredomorskom regióne je známych viac ako 50 rôznych druhov olív, k dispozícii sú v mnohých farbách od svetlozelenej cez tmavozelenú až po tmavohnedú až čiernu. Pre mnohých sú kalamata olivy – obzvlášť veľké, aromatické olivy tmavomodrej farby symbolom tých ideálnych olív. Iní zas preferujú malé, celkom čierne olivy alebo naopak zelené olivy. Mimochodom, farby olív nemajú nič spoločné s odrodou, ale skôr vypovedajú o stupni zrelosti. Zelené sa zbierajú nezrelé alebo polozrelé, úplne dozreté olivy žiaria na strome tmavé až čierne. Hnedé sú niečo medzi tým, už nie sú nezrelé, ale ešte nie sú ani celkom zrelé. Za svoju trvanlivosť a pikantnú chuť vďačia baktériám kyseliny mliečnej, ktoré majú mimoriadne priaznivé účinky na žalúdok a črevá.

Pôvod

Pôvodný domov olivovníkov je pravdepodobne v starovekom Grécku, ale starí Rimania poznali a oceňovali aj olej tohto ovocia. Dnes olivovníky rastú vo všetkých krajinách okolo Stredozemného mora.

Skladovanie

Neotvorené poháre alebo konzervy sa môžu uchovávať roky… Otvorené však v chladničke vydržia čerstvé len niekoľko mesiacov. Voľne kúpené olivy síce nie tak dlho, ale tie častokrát nakupujeme len v množstve, ktoré rýchlo spotrebujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #srdce #vitamín E #kyselina listová #črevo #olivy