Štyri dobré dôvody, prečo jesť medvedí cesnak

Cesnaková chuť dáva tejto zdravej zelenej byline veľmi osobitú arómu. Avšak je tiež liečivá, traduje sa, že dokonca znižuje hladiny cholesterolu.

28.02.2020 06:00
Medvedí cesnak Foto:
Ak máte mierne tráviace problémy, medvedí cesnak môže byť pre vás to pravé orechové.
debata

Medvedí cesnak, botanicky známy ako allium ursinum, patrí do čeľade amarylkovité. Či ako polievka, maslo alebo v chlebe – cibuľovitá rastlina urobí výnimočným každé jedlo. Ale aj z hľadiska zdravej výživy je hotovým zázrakom, poskytujúcim základné živiny a prísady.

Bohatý na cenné zložky

Medvedí cesnak ponúka dôležité živiny, ktoré naše telo potrebuje na to, aby nám fungovali orgány. So svojimi 19 kcal na 100 g má rastlina extrémne nízky obsah kalórií, neobsahuje takmer žiadne tuky a len veľmi málo sacharidov – je ideálna pre nízkokalorickú di­étu.

Medvedí cesnak je bohatý na vitamín C. So svojimi 150 mg na 100 g dokonca konkuruje citrónom. Pripomeňme, že vitamín C hrá hlavnú úlohu pri budovaní nášho spojivového tkaniva a má tiež antioxidačný účinok. Nachádza sa tu aj kyselina listová – so 17 mg na 100 g môžu zelené lístky konkurovať šošovici. Kyselina listová je mimoriadne dôležitá pre delenie buniek, a preto hrá hlavnú rolu v strave tehotných žien. Okrem uvedených vitamínov sa pýši aj minerálmi, napríklad draslíkom. S 336 mg na 100 g sa pomaly vyrovná banánom. Tento minerál je nevyhnutný pre prenos nervových impulzov a acidobázickú rovnováhu. Medvedí cesnak obsahuje tiež horčík, vápnik, železo a fosfor.

Pomáha pri vysokom krvnom tlaku

Zelené lístky medvedieho cesnaku môžu pomôcť aj pri vysokom krvnom tlaku. V rámci jednej štúdie vedci zistili, že zlepšuje vlastnosti krvi a má tým pádom schopnosť znižovať krvný tlak. Keďže sa táto štúdia uskutočnila na potkanoch, vyžaduje si ďalší výskum. Podľa vedcov sa však môže bylina používať na liečenie všetkých srdcových chorôb. Hypertenzia spočiatku nebolí, preto si ju ľahko nevšimneme. Napriek tomu sa môžu vyskytnúť príznaky ako bolesti hlavy, závraty, poruchy zraku alebo zdržiavanie vody, ktoré netreba brať na ľahkú váhu.

Dobrý pre trávenie

Ak máte mierne tráviace problémy, medvedí cesnak môže byť pre vás to pravé orechové. Zistili to vedci v rámci štúdie. Po medveďom cesnaku sa oplatí siahnuť aj pri nadúvaní. Okrem toho sa často propaguje ako prírodné antibiotikum. Éterické oleje, ktoré obsahuje majú antibakteriálny a protizápalový účinok.

Znižuje hladinu cholesterolu

Medvedí cesnak nie je prospešný len pre trávenie, môže mať pozitívny vplyv aj na hladinu cholesterolu. V jednej štúdii sa preukázalo, že má vlastnosti, ktoré znižujú „zlý cholesterol“ a zvyšujú ten dobrý. Keďže sa štúdia uskutočňovala na potkanoch, je potrebný ďalší výskum.

Dobré vedieť

Medvedí cesnak nie je k dispozícii celý rok, iba v sezóne od marca do mája. Zabalené vo vlhkej handričke vydržia lístky v chladničke ešte dva dni, dajú sa aj zamraziť. Pre koho je aróma príliš intenzívna, môže do receptu pridať petržlen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #cholesterol #kyselina listová #medvedí cesnak #hypertenzia