Zdravý zeler: Stimuluje trávenie, upokojí podráždený žalúdok

Existujú dve verzie tejto zdravej a chutnej zeleniny. Každá má svoje výhody.

04.03.2020 06:00
zeler, zelenina Foto:
Starí Rimania konzumovali zeler ako prírodný prostriedok pre jeho diuretické účinky.
debata (2)

Dobrý pre žalúdok

Éterické oleje a horké látky obsiahnuté v zeleri upokoja podráždený žalúdok, neutralizujú prebytočné kyseliny a zmiernia bolesti brucha.

Pôsobí antibakteriálne

Baktérie, vírusy alebo huby: Éterické horčičné oleje v zeleri môžu zničiť škodlivé látky v tele.

Jemne odvodňuje

Starí Rimania konzumovali zeler ako prírodný prostriedok pre jeho diuretické účinky. V tomto smere sa využíva aj dnes, pomáha odstrániť nežiadúcu tekutinu z tela.

Stimuluje trávenie

Vďaka množstvu horkých látok má zeler stimulačný účinok na tráviaci systém. Aktivuje tráviace šťavy a enzýmy v pečeni a pankrease. Obzvlášť veľa horkých látok obsahujú listy.

Pomáha pri nadúvaní

Nepríjemného vzduchu v bruchu sa môžete zbaviť aj vďaka zeleru. Pomáha napríklad čaj. Nakrájajte zeler na malé kúsky, prelejte studenou vodou, krátko prevarte, preceďte a vypite (neslaďte!)

Posilňuje nervy a mozog

Hlavne zelerové listy obsahujú okrem iného aj rastlinné hormóny, ktoré pôsobia pozitívne na nervový systém a mozog.

Čo by ste ešte mali vedieť o zeleri

Zeler obsahuje len veľmi málo kalórií, zato však veľmi veľa cenných látok. Je všestranný, dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Platí to rovnako pre hľuzový, ako aj stopkový zeler. Oba druhy sa líšia nielen navonok, ale aj konzistenciou. Okrúhly zeler má pevnú dužinu, chutí aj strúhaný. Chrumkavé a vodnaté stonky zeleru chutia aj surové. Svojej typickej chuti vďačí éterickým olejom, ktoré ho robia stráviteľným, stimulujú metabolizmus a majú odvodňujúci účinok. Zeler má významné množstvo vitamínu A, B, C a E a vlákniny. Vedci dokázali, že pomáha udržiavať rovnováhu hladín lipidov a cukru v krvi. Okrem toho majú zložky zeleru antioxidačný účinok. Chráni bunky tela pred poškodením voľnými radikálmi.

Skladovanie

Hľuzový zeler vydrží v chladničke alebo v pivnici čerstvý niekoľko týždňov, dokonca aj mesiacov. Stopkový zeler je citlivejší a chrumkavý vydrží v chladničke maximálne dva týždne.

Zelerová šťava

Ak chcete dať prednosť šťave zo stopkového zeleru, vložte očistené stopky do odšťavovača. Odporúča sa 300 ml čerstvej šťavy denne, najlepšie nalačno. Ak vám nechutí, pridajte si do nápoja ešte nejaké ovocie alebo zeleninu. Túto kúru sa odporúča praktizovať niekoľkokrát ročne, zakaždým cca. štyri týždne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #vláknina #pankreas #antioxidanty #zeler #nadúvanie