Čaje: Byliny pre dobrú imunitu

Bylinky majú na Slovensku dlhoročnú pestovateľskú tradíciu. Už po stáročia sa využívajú na lekárske, kulinárske či kozmetické účely. Najčastejšie ich však používame vnútorne, vo forme bylinných odvarov.

22.03.2020 06:00
bylinkový čaj, detoxikácia Foto:
Bylinkové čaje pomáhajú prirodzenej obranyschopnosti organizmu.
debata

Kapucínka je prírodné antibiotikum:
Počas zimných mesiacov je organizmus vystavený nepríjemným vonkajším vplyvom, výsledkom čoho je často prechladnutie či chrípke podobné ochorenia. Bylinka kapucínka je považovaná za prírodné antibiotikum a pôsobí proti baktériám, ktoré spôsobujú zápalové ochorenia dýchacích ciest. Tymian prispieva k prirodzenej obranyschopnosti organizmu, uľahčuje odkašliavanie a pomáha pri suchom kašli. Má tiež stimulačné, antibakteriálne a dezinfekčné účinky. Čaj, ktorý kombinuje tieto dve byliny, sa odporúča piť dvakrát denne.

Rakytník a echinacea:
Rakytník obsahuje skupinu B vitamínov a vitamíny A, C, E a P, ktoré napomáhajú zvyšovať odolnosť organizmu. Okrem toho má protiinfekčné účinky a odbúrava škodlivé látky v tele. Podporuje aj odolnosť voči stresu a posilňuje telo pri celkovom oslabení. Echinacea pomáha naštartovať činnosť bielych krviniek, ktoré sú nápomocné v boji proti nachladnutiu či chrípke. Takisto tlmí bolesti v hrdle a nepríjemný kašeľ.

Skalná ruža ako zdroj antioxidantov:
Čaj s obsahom skalnej ruže (Cistus Incanus) je zdrojom antioxidantov a prispieva k posilneniu imunitného systému. Skalná ruža je rastlinou pôvodom zo Stredozemia, možno ju však nájsť aj v našich končinách. Jej výnimočnosť spočíva najmä v účinkoch, ktoré sa už roky využívajú v ľudovom liečiteľstve. Rastlina je bohatá na látky s antioxidačnými vlastnosťami, tzv. polyfenoly, ktoré napomáhajú budovať imunitu. Skalnej ruži sa tak právom pripisujú protizápalové a dezinfekčné účinky. Tento druh bylinného nálevu možno používať pri ochoreniach dýchacích ciest, chrípke alebo nádche.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #rakytník #echinacea #bylinkový čaj #Skalná ruža #kapucínka