Zelená špargľa je fitness hviezda: Zoštíhľuje, odvodňuje a vyčistí krv

Poznáte len bielu špargľu? Je načase zoznámiť sa s jej zelenou sestrou! Obsahuje viac vitamínov a je zdravou pochúťkou, ktorá rozhodne patrí na jarný stôl!

25.03.2020 06:00
špargľa, zelenina, výživa Foto:
Na rozdiel od bielej špargle obsahuje vitamín A, ktorý hrá dôležitú úlohu pre zdravú pokožku a dobrý zrak.
debata

Odvodňuje

Vďaka svojmu vysokému obsahu draslíka a kyseliny asparágovej vyrovnáva rovnováhu tekutín v tele a stimuluje činnosť obličiek. Tým zabezpečuje vylučovanie prebytočnej vody.

Stimuluje

Špargľa obsahuje veľkú porciu zinku, ktorá napína telo a stimuluje nielen myseľ – aj chuť na sex sa mnohým zvyšuje po jedlách so špargľou, pretože hrubé tyčinky plné vitamínov stimulujú prekrvenie podbruška, čím pozitívne pôsobia na libido.

Zoštíhľuje

Veľká porcia špargle (500 gramov) obsahuje 85 kilokalórií a 0,5 gramu tuku.

Obsahuje veľa kyseliny listovej

500 gramovou porciou špargle možno pokryť asi polovicu dennej potreby kyseliny listovej. Tento vitamín skupiny B podporuje obnovu buniek a tvorbu krvi. Je dôležitý najmä pre tehotné, pretože môže zabrániť vrodeným chybám u nenarodeného dieťaťa.

Čistí krv

To, že hrá špargľa pri jarnej kúre veľkú rolu, má jeden dobrý dôvod: Zelenina stimuluje celkový metabolizmus a pomáha telu odplavovať toxíny.

Plná vitamínov

Obsahuje viac vitamínu C a beta-karoténu, ako jej biela sestra. Ostatné dôležité látky ako sú vitamíny skupiny B, minerály a bielkoviny, robia z tejto vznešenej zeleniny skutočnú fitness hviezdu. Vitamíny B, C a E posilňujú imunitný systém a obnovujú našu vnútornú rovnováhu. Vitamín K podporuje tvorbu kostí a tkanív. Rastlina tiež stimuluje metabolizmus a má aj hypotenzný účinok.

Farba je dobrá

Na rozdiel od bielej špargle obsahuje vitamín A, ktorý hrá dôležitú úlohu pre zdravú pokožku a dobrý zrak. Vzácna fialová špargľa zas ponúka množstvo antokyánov – prírodných farbív, ktoré majú ochranný účinok.

Pôvod

Zelená špargľa pochádza hlavne zo stredomorských krajín (Francúzsko, Španielsko, Taliansko).

Sezóna

Keďže sa pestuje v mnohých krajinách po celom svete, je k dispozícii takmer po celý rok. Skutočná sezóna sa však začína o niečo neskôr ako bielej špargle v apríli a končí sa v júli.

Chuť

Je aromatickejšia a viac pripomína zeleninu, ako biela špargľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #libido #zinok #obličky #kyselina listová #špargľa #draslík