Odvodňuje
Vďaka svojmu vysokému obsahu draslíka a kyseliny asparágovej vyrovnáva rovnováhu tekutín v tele a stimuluje činnosť obličiek. Tým zabezpečuje vylučovanie prebytočnej vody.
Stimuluje
Špargľa obsahuje veľkú porciu zinku, ktorá napína telo a stimuluje nielen myseľ – aj chuť na sex sa mnohým zvyšuje po jedlách so špargľou, pretože hrubé tyčinky plné vitamínov stimulujú prekrvenie podbruška, čím pozitívne pôsobia na libido.
Zoštíhľuje
Veľká porcia špargle (500 gramov) obsahuje 85 kilokalórií a 0,5 gramu tuku.
Obsahuje veľa kyseliny listovej
500 gramovou porciou špargle možno pokryť asi polovicu dennej potreby kyseliny listovej. Tento vitamín skupiny B podporuje obnovu buniek a tvorbu krvi. Je dôležitý najmä pre tehotné, pretože môže zabrániť vrodeným chybám u nenarodeného dieťaťa.
Čistí krv
To, že hrá špargľa pri jarnej kúre veľkú rolu, má jeden dobrý dôvod: Zelenina stimuluje celkový metabolizmus a pomáha telu odplavovať toxíny.
Plná vitamínov
Obsahuje viac vitamínu C a beta-karoténu, ako jej biela sestra. Ostatné dôležité látky ako sú vitamíny skupiny B, minerály a bielkoviny, robia z tejto vznešenej zeleniny skutočnú fitness hviezdu. Vitamíny B, C a E posilňujú imunitný systém a obnovujú našu vnútornú rovnováhu. Vitamín K podporuje tvorbu kostí a tkanív. Rastlina tiež stimuluje metabolizmus a má aj hypotenzný účinok.
Farba je dobrá
Na rozdiel od bielej špargle obsahuje vitamín A, ktorý hrá dôležitú úlohu pre zdravú pokožku a dobrý zrak. Vzácna fialová špargľa zas ponúka množstvo antokyánov – prírodných farbív, ktoré majú ochranný účinok.
Pôvod
Zelená špargľa pochádza hlavne zo stredomorských krajín (Francúzsko, Španielsko, Taliansko).
Sezóna
Keďže sa pestuje v mnohých krajinách po celom svete, je k dispozícii takmer po celý rok. Skutočná sezóna sa však začína o niečo neskôr ako bielej špargle v apríli a končí sa v júli.
Chuť
Je aromatickejšia a viac pripomína zeleninu, ako biela špargľa.