Ovsená kaša na raňajky? Takáto je klasika zdravá!

Ovsené vločky poznali už naše babičky. Dokonca aj dnes, pod anglickým názvom porridge, sú nevyhnutnou súčasťou rád výživových poradcov a kuchárskych kníh. Čítajte o tom, prečo sú také zdravé.

03.04.2020 06:00
Zdravá ovsená kaša, ktorá detoxikuje. Foto:
Teplé raňajky s ovsenými vločkami sú dobre stráviteľné, stimulujú trávenie.
debata

Začnite deň ovsenými vločkami

Ak chcete začať deň zdravo a správne, nenechajte si ujsť ovsené vločky na raňajky. Ak chcete ovsenú kašu, povarte ich v mlieku, kým sa vám nevytvorí krémová kaša. Ovsená kaša na raňajky, ktorá zasýti, je známa už stáročia. Polysacharidy obsiahnuté v ovsených vločkách totiž poskytujú telu energiu na dlhý čas. Tento efekt je podporený vysokým obsahom vlákniny. Tí, čo začínajú deň s ovsenými vločkami, majú stabilnú hladinu cukru v krvi. Zabraňuje nadmernému uvoľňovaniu inzulínu, podporuje odbúravanie tukov a môže tiež pomôcť pri chudnutí.

V zime aj v lete

Kaša nie je na raňajky vhodná len v chladnom ročnom období. Teplé raňajky s ovsenými vločkami sú totiž dobre stráviteľné, stimulujú trávenie. Odbremenia črevo, čo má pozitívny vplyv na celý imunitný systém. Zdravá črevná flóra je nevyhnutnou súčasťou zdravého imunitného systému, pretože 70 percent našich imunitných buniek sa nachádza práve v čreve. Tie podporujú vstrebávanie živín, produkujú životne dôležité enzýmy a neutralizujú škodlivé látky, ktoré vstupujú do nášho tela s jedlom. Imunitné bunky v čreve navyše podporujú tvorbu protilátok.

Raňajky podľa čínskej medicíny

Tradičná čínska medicína kladie dôraz na teplé raňajky, považuje ich za najdôležitejšie jedlo dňa. Podľa tejto filozofie dodávajú teplé ovsené vločky telu veľa energie, z teplých raňajok môže navyše telo lepšie vstrebávať výživné látky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #imunitný systém #vláknina #črevo #ovsená kaša