Koronavírus: Pestrá strava je základ

Pravdepodobnosť, že sa koronavírusom nakazíte vy alebo niekto vo vašom okolí, je každým dňom vyššia. Súčasťou prevencie by preto mala byť aj príprava organizmu na bezproblémové zvládnutie ochorenia. Pomôcť si môžete aj stravou, ktorá by mala obsahovať nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a vitamín D.

04.04.2020 00:10
výživový digram, zdravá strava, jedlo, Foto:
Konzumujte rôzne druhy ovocia a zeeniny. S vitamínom D pomôžu ryby.
debata (1)

Ako sa udržať fit v tomto nepriaznivom období? „Sledujte, čo naozaj jete, spíšte si jedálny lístok a skúste si vypočítať, koľko kalórií ste zjedli a ktoré potraviny obsahovali viac cholesterolu,“ radí kardiológ a obezitológ Ivan Majerčák. „Strava by mala byť pestrá, ideálne pripravená doma a teda nemala by pozostávať z polotovarov.“ Denná dávka ovocia a zeleniny by mala byť v tomto období samozrejmosťou. Stačí ho očistiť a zameniť za chipsy k televízii. Budete sa cítiť lepšie a určite to prospeje aj vašej imunite. „Nielen pri hypolipemickej diéte je dôležitá každodenná porcia zeleniny a ovocia. Ľudia vykúpili vitamín C, ale ten má zmysel len v prípade, že zjedia denne porciu ovocia alebo zeleniny,“ upozorňuje odborník.

Okrem pestrej stravy, ovocia a zeleniny je potrebné dodržiavať pitný režim, jednoducho piť denne dostatok tekutín. Taktiež netreba zabúdať na pohyb, ten ulahodí nielen telu, ale aj psychickej pohode.

Jeho slová potvrdzuje aj Katarína Skybová, riaditeľka, Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment. „Pre zachovanie dobrého zdravia platia v tomto období, ale aj kedykoľvek inokedy, základné pravidlá zdravého životného štýlu, a teda dodržiavať pravidlá racionálnej výživy, to znamená zdravá a pestrá výživa s množstvom zeleniny a ovocia, celozrnných výrobkov, zdravých tukov, mliečnych výrobkov, chudého mäsa a rýb, pravidelný pohyb niekoľkokrát týždenne, udržiavanie optimálnej telesnej hmotnosti. Veľmi dôležité je nefajčiť, alkohol konzumovať len s mierou, minimalizovať stres, dopriať si dostatok spánku a minimalizovať možnosť nákazy umývaním rúk, obmedzením kontaktu s chorými,“ približuje prevenciu doktorka Skybová.

„Ak budeme dodržiavať tieto pravidlá prospejeme nášmu celkovému zdraviu a budeme tak odolnejší aj voči infekčným ochoreniam. Nachádzame sa v chladnom období, preto sa treba aj dobre obliekať a nevystaviť sa zbytočnému prechladnutiu,“ hovorí.

Ako teda pripravovať jedlo a z čoho variť? „Veľa ľudí je v tomto období doma, alebo pracuje z domu, väčšina z nás sa snaží obmedziť návštevu potravín, a preto si robíme zásoby. Môže vznikať tendencia jesť viac polotovarov, keksíkov či konzervovaných potravín na úkor čerstvých potravín, rovnako jesť viac sacharidovej stravy a menej zeleniny a bielkovín. Je potrebné si dať na to pozor a aj napriek obmedzeniam si udržať pestrý a čerstvý jedálniček, ktorý zabezpečí nielen dostatok potrebných vitamínov, minerálov, stopových prvkov, ale aj dostatok kvalitných polysacharidov, bielkovín a zdravých tukov.“

Odborníci odporúčajú vitamín D a omega 3. Ako si ho nahradíme, ak sme v karanténe? Pomôžu sardinky v konzerve?

Pri nedostatku niektorých vitamínov a minerálov môže prichádzať k oslabeniu imunitnej odpovede. Sú to najmä vitamíny C, A, B6, D, E a minerály zinok, selén, železo a ďalšie, ale aj omega-3 mastné kyseliny. Pri zdravej vyváženej strave dodávame telu dostatok vitamínov, v zimných mesiacoch môžeme mať deficit vitamínu D, ktorý je dobré doplniť vo forme výživového doplnku. Z potravín sa nachádza hlavne v rybách, obsahujú ich sardinky alebo tuniak, ktoré sa dajú dobre nakúpiť aj do zásoby. Jedna konzerva postačí pre denný odporúčaný príjem vitamínu D. Zároveň sú dobrým zdrojom selénu a omega-3 mastných kyselín, ktoré sú pre dobré zdravie a imunitný systém rovnako veľmi potrebné. V prípade, že je strava jednostranná, alebo z akýchkoľvek dôvodov obmedzená, riešením je aj siahnutie po vitamínových doplnkoch stravy.

Zdroj vitamínu C – listová zelenina, žltá paprika, citrusové ovocie a iné ovocie

Zdroj vitamínu E – orechy, mandle, slnečnicové semiačka, brokolica, špenát

Zdroj vitamínu A – mrkva, tekvica, sladké zemiaky, pečienka, vaječný žĺtok, mliečne výrobky

Zdroj vitamínu B6 – mäso, vajcia, celozrnné cereálie, sója

Zdroj selénu – sardinky, tuniak, cesnak, brokolica

Zdroj zinku – mäso, strukoviny

Zdroj železa – mäso, strukoviny, brokolica

Zdroj: Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment
Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Treska so zeleninou na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #vitamín D #nenasýtené mastné kyseliny #prevencia chorôb