Reďkovka pomôže pri chudnutí, aj predísť rakovine

Reďkovky sa považujú za typickú jarnú zeleninu, ale nie je to celkom pravda, pretože k dispozícii sú po celý rok.

09.04.2020 06:00
reďkovka Foto:
Čím sú reďkovky menšie, tým sú ostrejšie - ale tiež zdravšie.
debata

Reďkovka je zdravá:

Pomáha pri chudnutí
Na chudnutie sú reďkovky jednoducho perfektné. Neobsahujú takmer žiadne kalórie ani tuk, avšak vďaka balastným látkam dokonale zasýtia. Obsahujú až 94 percent vody, takže sú ľahkým a chutným olovrantom.

Podporuje trávenie
Reďkovky sú bohaté na bioaktívne látky, ktoré stimulujú pečeň a žlčník, aby produkovali tráviace šťavy. Vláknina v reďkovke zároveň pomáha rozhýbať unavené trávenie.

Pomôže pri cukrovke
Zatiaľ to ešte nie je úplne preskúmané, ale účinok horčičných olejov v reďkovkách je sľubný. Zrejme môžu mať priaznivý vplyv na metabolizmus cukrov a stabilizovať hladiny inzulínu.

Udržiava v kondícii
S 27 miligramami vitamínu C na 100 gramov reďkovka síce nepatrí medzi absolútne top zdroje, ale stále prispieva asi štvrtinou k priemernej dennej potrebe. Mimochodom, čím sú reďkovky červenšie, tým vyšší je ich obsah vitamínu C.

Môže zabrániť rakovine
Nemecké centrum pre výskum rakoviny v Heidelbergu vyhlásilo, že reďkovky sú účinnou zbraňou proti rakovine močového mechúra. Dôvodom je aj horčičný olej. Červené hľuzy sú navyše plné antokyanov. Fytochemikálie môžu nielen zmierňovať zápalové procesy, ale tiež spôsobovať samodeštrukciu rakovinových buniek.

Malé sú zdravé
Čím sú reďkovky menšie, tým sú ostrejšie – ale tiež zdravšie, pretože obsahujú väčšinu cenných horčičných olejov a sekundárnych rastlinných látok.

Nie pre všetkých
Zdravé zložky v reďkovkách majú často vedľajší účinok, mnohí po ich konzumácii grgajú. Vyskytnúť sa môže aj mierna bolesť brucha a nadúvanie. Dôvodom je nestráviteľný druh cukru rafinóza, stachyóza a verbaskóza. Účinok sa dá zmierniť, ak ich budeme namáčať vo vývare.

Čo by ste mali vedieť o reďkovkách

Za domov reďkoviek sa považuje Ďaleký východ. Z obdobia, kedy v staroveku zdobili japonské a čínske záhrady ako okrasné rastliny, sa presunuli do strednej Európy cca. pred 500 rokmi. Dnes sa pestujú na celom svete, a nielen v notoricky známej červenej farbe. Existujú aj úplne biele reďkovky, nielen guľaté, ale aj špicaté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #cukrovka #vitamín C #vláknina #reďkovka #inzulín