Šesť potravín, ktoré úžasne posilnia imunitný systém

Hneď na úvod: Je jedno, čo jete alebo pijete, pred koronavírusom vás to neochráni.

07.04.2020 00:10
up-cesnak Foto:
Byť sám v karanténe má jednu výhodu - môžete jesť cesnak.
debata

„COVID-19 je nový vírus, každý deň sa dozvedáme viac o tom, ako proti nemu zabojovať. Nevieme, prečo niektorí tak vážne ochorejú, kým iní majú len ľahkú infekciu,“ povedal doktor Nate Favini pre online magazín Giggles.

V každom prípade nás silný imunitný systém môže ochrániť pred prechladnutím, aby orgaznizmus lepšie zabránil vírusom a baktériám. Stav imunitného systému má v konečnom dôsledku veľa spoločného s genetickou predispozíciou, ale zdravý životný štýl podporuje telo v boji proti baktériám a vírusom a môže tiež zabezpečiť, aby sa choré telo rýchlejšie zotavilo.

Všetko, čo je fermentované

Kyslá kapusta, kimči a kombucha, alebo obyčajný jogurt – všetko sem patrí. „Fermentovaná zelenina a mliečne produkty zvyšujú počet protilátok, ktoré bojujú proti chorobám a posilňujú náš imunitný systém,“ povedal doktor Sean McCaffrey pre Giggles. Baktérie, ktoré vznikajú počas fermentácie, chránia črevo pred škodlivými organizmami a produkujú antioxidanty, ktoré podporujú telo v jeho čistiacich procesoch.

Hríby

Pri kombinácii antioxidantov a vitamínu D by mali byť hríby skutočnou bombou pre imunitu. Štúdie naznačujú, že druhy ako enoki, shitake a maitake posilňujú imunitný systém a dokonca stimulujú aj obnovu buniek. Tí, ktorí nemajú radi huby, môžu namiesto toho jesť zeleninu s podobnými vlastnosťami. Patrí sem mrkva, paradajky, paprika, cukina a tekvica.

Cesnak

Je antibakteriálny a brzdí množenie vírusov. Nie náhodou je biela hľuza súčasťou rôznych domácich prostriedkov. A zápach z úst nie v karanténe až takým veľkým problémom…

Voda

Asi to znie banálne, ale telo potrebuje tekutiny na to, aby správne fungovalo. Tí, ktorí pijú dostatočne veľa, podporujú bunky a imunitný systém. A voda je pritom najlepšou voľbou.

Vývar z kostí

Podľa štúdií kolagén z kostí opravuje malé poškodenia črevnej steny a znižuje zápaly.

Všetko so zinkom

Zinok úžasne pôsobí proti prechladnutiu, pretože tlmí množenie vírusov. Či pomáha aj proti koronavírusom, ešte sa dostatočne nedokázalo. Každopádne bol zinok zahrnutý do niektorých liečebných postupov pre pacientov s COVID-19 v Kórei, ako doktor Favini zdôraznil pre Giggles. Zinok možno nájsť aj v potravinách, napríklad vo fazuli, orechoch, ovsených vločkách a kuracom mäse.

Video
Lákavo vyzerajúci pstruh s krevetami je výsledkom snaženia herca a speváka Juraja Baču v našom štúdiu. Ukázal nám svoj vlastný recept na prípravu tejto dobroty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #cesnak #zinok #antioxidanty #koronavírus