Práca z domu je ťažká skúška aj pre žalúdok. 5 tipov čo teraz potrebuje brucho

Súčasný stres a nedostatok pohybu, ktorému sme vystavení vďaka životu v karanténe, môže mať negatívny vplyv na organizmus. Čo pomáha pri gastrointestinálnych ťažkostiach, ako sú bolesti brucha, pocit plnosti, plynatosť, pálenie záhy alebo nevoľnosť?

16.04.2020 00:50
práca z domu, home office Foto:
Pre zdravie gastrointestinálneho traktu je dôležité, aby človek celý deň nesedel.
debata

Práca z domu či domáca škola – digitálny vývoj nám uľahčuje život, učiť sa a pracovať dokážeme efektívne aj z domu. Ako však ukazujú štúdie, hodiny strávené pred monitorom tiež predstavujú zdravotné riziko. Stres, nedostatok pohybu a nezdravé stravovanie môže podporovať gastrointestinálne ťažkosti, najmä u citlivých ľudí. Teraz pomôže integrovať do každodenného života nové pravidlá a postupy, aby sme im predišli.

5 tipov: Čo teraz potrebuje brucho

Poctivé raňajky
Doprajte si raňajky, ktoré podporujú trávenie. Vláknina z obilnín a ovocia, ako aj vysoko kvalitné bielkoviny sú základom dobrého a zdravého štartu do dňa. Namiesto chleba s lekvárom alebo s klobáskou a horčicou by ste mali vyskúšať potravinový trend z roka 2019. Cez noc nechajte namočiť ovsené vločky, aby zmäkli a ráno ich oslaďte napríklad tvarohom, orieškami, semienkami a medom. Trávenie podporí aj pohár teplej vody.

Občas vstaňte
Malý pohyb v domácej kancelárii je nevyhnutný, ale neobmedzte ho len na povinnosti typu toaleta či ďalšia šálka kávy. Pre zdravie gastrointesti­nálneho traktu je dôležité, aby človek celý deň nesedel. Inak sa v čreve hromadia plyny, čo môže viesť k bolestivému nadúvaniu.

Zdravá strava
Mnohí ľudia, ktorí pracujú z domu, sa stravujú nezdravo a častokrát aj v pracovni, priamo pred monitorom. Často tiež zanedbávajú fixný čas hlavný jedál. Výsledkom sú nielen nadbytočné kilogramy, ale aj zaťažený žalúdok a črevo. Môže sa ozvať nevoľnosť, nadúvanie, pálenie záhy alebo pocit plnosti. Vyhraďte si čas na obed, hoci aj krátky. Ak je to možné, navarte si, nespoliehajte sa na nezdravé polotovary z konzervy.

Pravidelné prestávky
Krátke prestávky znižujú úroveň stresu a zaisťujú, aby sa pracovné zaťaženie neodrazilo na žalúdku. Aj výhľad z okna na pár minút pomôže zostriť vašu koncentráciu.

Obmedzte čas za monitorom
Ak počas dňa dlhé hodiny pracujete, večer by ste si už od počítača mohli odsadnúť… Ale nie k televízoru. Ak chcete spraviť niečo pre svoje zdravie, zabavte sa s partnerom, športujte, alebo siahnite po dobrej knihe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žalúdok #stres #bielkoviny #pálenie záhy #koronavírus #karanténa #homeoffice