Čierny cesnak nie je zhnitý, ale vzácny!

Tzv. čierny cesnak nie je cesnak, ktorý zhnil. Naopak, ide o cesnak so vzácnymi vlastnosťami. Z klasického bieleho cesnaku, ktorý dozrieval tri až štyri týždne v špeciálnych nádobách pri teplote 60 stupňov Celzia, vznikne fermentáciou vylepšená superpotravina.

19.04.2020 06:00
čierny cesnak Foto:
Strúčiky čierneho cesnaku majú šťavnatú mazľavú konzistenciu, ktorá vyzerá ako želé.
debata (1)

Priaznivé účinky konzumovania cibuľovej zeleniny na zdravie človeka sú známe už veľmi dlho. V minulosti boli cibuľa a cesnak považované za rastlinné zázraky, o ktorých sa tradovalo, že predchádzajú viacerým neduhom od prechladnutia až po závažné infekcie. "Cibuľa a cesnak obsahujú množstvo sulfidov, ktoré môžu znižovať hladinu tuku v krvi a krvný tlak. Je zaujímavé, že niektoré skupiny v populácii, ktoré nikdy nekonzumovali cibuľu a cesnak, mali vyššie hodnoty cholesterolu a kratšie časy zrážania krvi v porovnaní s komunitami, ktoré s konzumáciou tejto zeleniny nemajú problém,“ píše sa v knihe od Margaret Briggsovej "Cesnak a cibuľa“. Napríklad cesnak nebol v USA nikdy taký obľúbený ako v Európe. V tejto publikácii sa píše dokonca o tom, že cesnak môže riediť krv podobne ako aspirín.

Fermentácia je čisto biologický enzymatický proces, ktorá výrazne mení konzistenciu, chuť aj zápach klasického cesnaku. Po skončení fermentačného procesu sa farba cesnakových hlavičiek zmení na tmavočiernu, za čo je zodpovedná látka nazývaná melanoidín. Zároveň sa výrazne zmení aj chuť, ktorá sa stane sladkastou, veľmi špecifickou, niekomu pripomína pečené slivky či chuť balzamika. Strúčiky čierneho cesnaku majú šťavnatú mazľavú konzistenciu, ktorá vyzerá ako želé. Z čierneho cesnaku do veľkej miery zmizne jeho typický cesnakový zápach. Na rozdiel od bieleho cesnaku nedráždi žalúdok a môžu ho konzumovať aj ľudia, ktorí sú inak na bežný cesnak veľmi citliví. História čierneho cesnaku sa spája predovšetkým s ázijskými krajinami ako Taiwan a Kórea, odkiaľ tento nápad pravdepodobne prišiel a pochádzajú odtiaľ mnohé fermentované pochúťky.

Čierny cesnak je právom nazývaný superpotravinou. V priebehu procesu zrenia dochádza ku premene niektorých nestabilných zlúčenín, vrátane známeho alicínu, na väčšmi stabilný a vstrebateľnejší pre organizmus. Okrem toho čierny cesnak obsahuje takmer dvakrát toľko antioxidantov ako surový, celý rad vitamínov a minerálov či stopových prvkov. Čierny cesnak má význam pri udržaní normálnej hladiny cholesterolu i ostatných tukov v krvi. Znižuje riziko vzniku mŕtvice či trombózy. Je možné ho kúpiť aj ako samostatné strúčiky (občas ho mávajú aj v našich supermarketoch), táto forma však z hľadiska dlhodobého užívania vychádza pomerne draho. Dostať ho kúpiť aj sušený v kapsulách v podobe doplnkov stravy v lekárňach.

Video
Lákavo vyzerajúci pstruh s krevetami je výsledkom snaženia herca a speváka Juraja Baču v našom štúdiu. Ukázal nám svoj vlastný recept na prípravu tejto dobroty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cesnak #cesnakový olej