Púpava plná vitamínov! Podporuje trávenie a odvodňuje

Čo by ste o nej mali vedieť a prečo je taká zdravá?

21.04.2020 06:00
púpava, jar, bylinky Foto:
Zúbkované listy púpavy boli obľúbené ako zelenina už približne pred 400 rokmi.
debata

Púpava poskytuje veľa vitamínu C, ale aj niekoľko vitamínov zo skupiny B. Porcia 100 gramov poskytuje takmer 70 percent našej priemernej dennej potreby.

Púpava totiž:

Má diuretické účinky
Či už divá, pestovaná na poli alebo v skleníku, púpava obsahuje horkú látku taraxín, ktorá prospieva zdraviu. Okrem iného je zodpovedná aj za diuretické účinky.

Podporuje tráviace orgány
Zoznam ťažkostí, na ktoré sa púpava úspešne používala už pred stáročiami, je dlhý. Predovšetkým však ide o poruchy v žalúdku, čreve a pečeni – vďaka taraxínu, trieslovinám a éterickým olejom v púpave.

Reguluje hladinu cukru v krvi
Púpava je jednou z jedlých rastlín, s vysokým obsahom inulínu. Táto rozpustná vláknina zasýti na dlhý čas, je dobre stráviteľná a dokonca má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi.

Obzvlášť dobrá pre ženy
Kyselina listová v púpave je prospešná pre tehotné ženy a ženy, ktoré túžia otehotnieť, pretože tento vitamín skupiny B pomáha predchádzať vrodeným chybám u nenarodeného dieťaťa.

Má mierne antibiotický účinok
Éterické oleje obsiahnuté v púpave a ďalšie sekundárne rastlinné látky môžu tlmiť rast rôznych baktérií, vírusov a húb.

Občas má horkú chuť
Púpava, ktorú dostať kúpiť, obyčajne obsahuje iba trochu horkých látok. Vlastná púpava chutí inak – ak máte radi horkú chuť, mali by ste ju uprednostniť.

Čo by ste ešte mali vedieť o púpave

Zúbkované listy púpavy boli obľúbené ako zelenina už približne pred 400 rokmi. Najmä vo Francúzsku sa šalát konzumuje od polovice 17. storočia. Ak chcete znížiť obsah prírodných horkých látok, nechajte ju rásť v tieni a uprednostňujte novšie odrody, ktoré sa vyznačujú obzvlášť mäsitými listami. Žlté kvety nezohrávajú pri šľachtení púpavy žiadnu rolu, avšak ak siahnete po divokej, môžete ju pokojne zjesť – aj biela mliečna šťava v dutej stonke je neškodná. Zanecháva síce škvrny na pokožke a oblečení, ale nie je jedovatá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #vitamín C #kyselina listová #púpava