Nech je potravina liekom: Od cesnaku po zázvor

Nech je potravina tvojím liekom a liek tvojou potravinou, povedal už Hippokrates. V poslednom období mnohí vykúpili najmä trvanlivé potraviny ako ryža, cestoviny či múka. Ktoré sú však bežne dostupné potraviny na zlepšenie imunity v tomto období?

24.04.2020 06:00
debnička, zelenina, Foto:
Potraviny, ktoré vám pomôžu zvýšiť vašu imunitu.
debata

Cesnak a cibuľa

Spomedzi zeleniny sú najvýraznejšími zástupcami na podporu imunity cibuľa a cesnak, ktoré obsahujú viacero látok vrátane alicínu dôležitého pre ochranu buniek. Využívajú sa hlavne pri chrípke, nachladnutí a proti zápalom. Alicín je známe antibiotikum a antivirotikum!

Kyslá kapusta

Je vitamínovou bombou, v tomto prípade treba zdôrazniť najmä obsah "céčka“ a okrem toho je to jedno z najlepších prírodných probiotík, pretože ide vlastne o fermentovanú potravinu obsahujúcu prospešné baktérie laktobacily. Vieme, že imunita sídli v čreve a zdravá mikroflóra je pre organizmus veľmi dôležitá.

Med

To, že kvalitný slovenský med má antibakteriálne a protivírusové účinky, potvrdili aj vedci zo Slovenskej akadémie vied. Na Slovensku dokonca vyselektovali med, ktorý má potenciál spĺňať atribúty medicínskeho medu podobne ako tzv. manukový med. Konkrétne išlo o medovicový med z oblasti pohoria Čergov. Samozrejme, aj iné druhy kvalitných medov sa osvedčili pri infekčných ochoreniach!

Semená a orechy

Okrem prospešných tukov sú z hľadiska vírusových ochorení predovšetkým bohatým zdrojom zinku a dokonca selénu nevyhnutného pre zdravé fungovanie imunitného systému.

Bylinný čaj

Je potrebné piť veľa tekutín, aby sliznice boli hydratované a boli naším dobrým imunitným štítom. Asi najznámejšie čaje "na imunitu“ v rámci prevencie, ktoré pôsobia antiviroticky, sú z echinacey, zo šípok, antiviroticky pôsobiacej medovky, rakytníka, bazy, nechtíka, skalnej ruže (Cistus Incanus), kapucínky a podobne.

Rakytník

Rakytník patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou na svete. V encyklopédii liečivých potravín Liečba výživou sa uvádza medzi dvoma najdôležitejšími zdrojmi vitamínu C spoločne so šípkami. Plody rakytníka je možné jesť celé ako ovocie, ale spracúvajú sa aj na džúsy, kompóty či džemy. Najcennejším produktom z rakytníka je okrem šťavy tmavooranžový olej získavaný z jeho plodov. Je aj nezanedbateľným zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre ochranu našich slizníc v priamom kontakte s vírusmi.

Hliva ustricová a iné medicínske huby

Huba, ktorú bežne dostanete kúpiť v supermarkete, nielenže dobre chutí, ale má aj protirakovinové, antivírusové, antibiotické a protizápalové účinky. Hliva ustricová obsahuje známy betaglukán. Betaglukán je veľmi známy imunostimulátor, jednoducho povedané, látka prírodného pôvodu schopná pozitívne vplývať na imunitný systém. Pôsobí v organizme na mnohých úrovniach. Je schopný aktivovať imunitné bunky, čiže zvyšovať odolnosť tela – konkrétne aj proti vírusovým ochoreniam. Ďalšie hodnotné medicínske huby sú šitake, reiši a čaga.

Citrusové plody

Citróny, mandarínky, limetky, pomaranče, grapefruity sú zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém. Obsahujú aj veľa ďalších živín a rastlinných látok, ktoré pomáhajú zlepšovať naše zdravie.

Zázvor

V ajurvédskej medicíne sa považuje za jeden z univerzálnych liekov. Koreň zázvoru treba nadrobno pokrájať alebo postrúhať na množstvo, ktoré sa vmestí na drobnú čajovú lyžičku, zaliať horúcou vodou, pridať lyžičku medu. Stimuluje vylučovanie hlienu, potláča kašeľ a zmierňuje podráždenie v hrdle. Zázvor obsahuje celý rad biologicky aktívnych látok, ktoré majú liečivý účinok na ľudský organizmus.

Video
Športový komentátor a moderátor Slavo Jurko varí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #ovocie #med #cesnak #zdravé potraviny